ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό άρμα μάχης τρίτης γενιάς μέχρι το τέλος του 2012

Τουρκικό άρμα μάχης τρίτης γενιάς μέχρι το τέλος του 2012

Η πρώτη δοκιμή του πρωτότυπου τουρκικού άρματος μάχης τρίτης γενιάς Altay θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2012, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Otokar, Σερντάρ Γκοργκούτς.

Η τουρκική εταιρεία επιλέχθηκε το 2007 από την Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, ως κύριος ανάδοχος -από τουρκικής πλευράς- για το πρόγραμμα Altay, αναλαμβάνοντας, με συμβόλαιο 500 εκατ. δολαρίων, τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων αρμάτων μάχης, καθώς και τη δοκιμή τους.

Το πρόγραμμα Altay περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, του πυροβόλου των 120 χιλ/55 διαμετρημάτων και των συστημάτων ελέγχου, που θα υλοποιηθούν από τουρκικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκορκούτς, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα, που θα μπορούσε να «μεταμορφώσει» τις υποδομές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. «Λίγες χώρες κατασκευάζουν τα δικά τους άρματα μάχης», σημείωσε ο γενικός διευθυντής.

Το 2011 «αποκαλύφθηκε» στο κοινό το πρωτότυπο του τουρκικού άρματος, στη διάρκεια έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η εταιρεία Otokar ανήκει στον όμιλο Koc και είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Τουρκία.