ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Καταρρέει το σύστημα στη Βραζιλία: 67.758 κρούσματα και 1.131 θάνατοι σε 24 ώρες

Κορονοϊός - Καταρρέει το σύστημα στη Βραζιλία: 67.758  κρούσματα και 1.131 θάνατοι σε 24 ώρες
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 67.758 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 1.131 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που ανακοινώθηκαν πάνω από 1.100 θάνατοι και πάνω από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 207.095 νεκρούς επί συνόλου 8.324.294 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Καταρρέει το σύστημα των νοσοκομείων στη Μανάους

Αυτό που οι αρχές αποκαλούν το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει κορεσμό του συστήματος υγείας σε κορεσμό σε πολλές περιοχές. Το σύστημα των νοσοκομείων στην πόλη Μανάους, στην πολιτεία Αμαζόνας, καταρρέει, καθώς υπάρχουν πλέον τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου, παραδέχθηκε χθες ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου δίπλα του, ο Παζουέλου τόνισε ακόμα πως τα νοσοκομεία στην πόλη αντιμετωπίζουν πλέον έλλειψη προσωπικού.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στην Αμαζόνας απηύθυνε νωρίτερα χθες δραματική έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει οξυγόνο με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν από ασφυξία, διότι τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλούνται.

«Αποσύνδεσαν το οξυγόνο του πατέρα μου», είπε η Χαΐσα Φλοριάνου έξω από το νοσοκομείο 28 de Agosto στη Μανάους, όπου έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συγγενείς που καταγγέλλουν πως ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση αποσυνδέονται από τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής διότι δεν υπάρχει οξυγόνο. Η Φλοριάνου είπε, ανάμεσα σε λυγμούς, ότι ψάχνει μια φιάλη οξυγόνου για να σωθεί ο πατέρας της.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί σε αρκετά νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν κορεστεί σε τέτοιο βαθμό που ασθενείς μεταφέρονται αεροπορικώς σε άλλες πολιτείες. Ασθενείς με COVID-19 πεθαίνουν ξανά, όπως στην κορύφωση της πανδημίας, αβοήθητοι στα σπίτια τους.

Ο κυβερνήτης Νέλσον Λίμα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 ως τις 18:00 για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, παραλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε την Κυριακή στην Ιαπωνία σε τέσσερις ανθρώπους που είχαν μεταβεί στη χώρα από την Αμαζόνας. Ερευνητές λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο μολυσματικό, ή πόσο θανάσιμο, είναι αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2. Ωστόσο, το κέντρο Fiocruz τόνισε ότι τον εντοπίστηκε σε 29χρονη που είχε ήδη μολυνθεί μια φορά από το νέο κορονοϊό, εννιά μήνες νωρίτερα.

Η γειτονική πολιτεία Παρά ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι απαγορεύει να εισέρχονται σε αυτήν πλοία που κινούνται στο ποτάμι από την Αμαζόνας, επικαλούμενη την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και τον εντοπισμό του παραλλαγμένου στελέχους.

Ο υπουργός Υγείας της Αμαζόνας, ο Μαρσέλους Καμπέλου, τόνισε ότι η πολιτεία έχει ανάγκη τριπλάσια ποσότητα οξυγόνου από αυτή που μπορεί να παράγει η ίδια και απηύθυνε έκκληση στις άλλες πολιτείες της Βραζιλίας να στείλουν άμεσα όσες ποσότητες μπορούν.

Γιατροί και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κάνουν τραγικές αφηγήσεις για ανθρώπους που πεθαίνουν σε ΜΕΘ εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου στη Μανάους, όπου τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «θαλάμους ασφυξίας», όπως το έθεσε ένας εξ αυτών. Ακόμη κι όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν «υφίστανται μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες», υπογράμμισε ο ερευνητής Τζεζέμ Ορελάνα στην εφημερίδα Folha de S. Paulo.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Συγκλονίζει το θύμα – Νόμιζα ότι θα μείνω ανάπηρος