ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Κορονοϊός: Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V
AP

Τα ρωσικά εμβόλια θα φθάσουν στην Ουγγαρία σε τρεις δόσεις

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 και έγινε έτσι η πρώτη χώρα της ΕΕ που το αγοράζει, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στη Μόσχα.

Στο βίντεο που έχει αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook, ο Σιγιάρτο δηλώνει πως τα ρωσικά εμβόλια θα φθάσουν στην Ουγγαρία σε τρεις δόσεις και πως οι λεπτομέρειες για το μέγεθος κάθε φορτίου θα ανακοινωθούν αργότερα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωνε στον κρατικό ραδιοσταθμό πως είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να άρει η χώρα τους περιορισμούς που έχει επιβάλει κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και πως η άρση των μέτρων αυτών δεν θα καταστεί δυνατή πριν εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός της.

Ο Ορμπάν δήλωσε πως η καλύτερη προσέγγιση είναι να εγκριθεί η χρήση αρκετών εμβολίων, καθώς ο ανταγωνισμός θα αναγκάσει τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν να επιταχύνουν τις αποστολές.

«Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια», τόνισε ο Ορμπάν προσθέτοντας πως ελπίζει ότι ο Σιγιάρτο θα εξασφαλίσει στη Μόσχα μια συμφωνία για την αγορά του Sputnik V.

Η αρμόδια ουγγρική ρυθμιστική αρχή έχει δώσει αρχική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca κατά του κορονοϊού, καθώς και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η Ουγγαρία θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πάρει το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ο EMA δεν έχει εγκρίνει ούτε το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά η απόφαση γι' αυτό αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

Η Ουγγαρία διεξάγει επίσης συνομιλίες με την κινεζική Sinopharm για να αγοράσει και το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» η απόφαση των λοιμωξιολόγων - Τι θα γίνει με σχολεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ και λαχειοπώλες