ΚΟΣΜΟΣ

«Η Μπλε Φάλαινα» στη Σαγκάη (photos)

«Η Μπλε Φάλαινα» στη Σαγκάη (photos)
Instagram: open.architecture

«Η Μπλε Φάλαινα» είναι το όνομα που δόθηκε στη δομή που κατασκεύασε το κινεζικό αρχιτεκτονικό γραφείο OPEN Architecture ως τμήμα διεθνούς σχολείου στη Σαγκάη.

Το «Pinghe Bibliotheater», αυτή είναι η επίσημη επωνυμία του, αποτελείται από μια βιβλιοθήκη και δύο θέατρα και σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να διαβάζουν και να δίνουν παραστάσεις.

Το αρχιτεκτόνημα θυμίζει κατά κάποιον τρόπο ένα υπερωκεάνιο, ελλιμενισμένο στο campus του σχολείου. Οι αρχιτέκτονες του OPEN Architecture αποφάσισαν να συνδυάσουν τα δύο θέατρα (ένα με προσκήνιο και ένα «black box theater», απλή δομή με μαύρους τοίχους και χωρίς προσκήνιο) και τη βιβλιοθήκη σε μία μόνον δομή.

Καθώς η εμπειρία της ανάγνωσης είναι εσωστρεφής και προσωπική, σχεδίασαν μια σειρά από άνετες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων ενός «βυθισμένου» κήπου στην οροφή και ενός υπαίθριου χώρου ανάγνωσης. Αντιθέτως, μιας και η εμπειρία του ανεβάσματος παραστάσεων είναι πιο εξωστρεφής, «η κύρια είσοδος στο θέατρο είναι εκεί όπου το κτίσμα “ κόβεται” διαγωνίως για να σχηματίσει ένα θεατρικό άνοιγμα ενώ η αντιπαράθεση ζεστών φύλλων από ξύλο με τοίχους σε βαθύ μπλε χρώμα δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα, οπτικά, αίθουσα», όπως εξηγούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήφης Βαλυράκης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου - Τι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση

Ροή Ειδήσεων