ΚΟΣΜΟΣ

Σε κοινή γραμμή Ρωσία και Ιράν για τη Συρία

Σε κοινή γραμμή Ρωσία και Ιράν για τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο Ιρανός ομόλογός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η κρίση στη Συρία πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, χωρίς ξένη επέμβαση, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η επικοινωνία Μεντβέτνεφ και Αχμαντινετζάντ έγινε μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει με όπλα την αντιπολίτευση στη Συρία.

«Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι επιθυμούν οι ίδιοι οι Σύροι να ξεπεράσουν την κρίση το συντομότερο δυνατό μέσω αποκλειστικά ειρηνικών μέσων, χωρίς ξένη επέμβαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Μεντβέντεφ.

«Η συνομιλία αφορούσε κυρίως την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να σταματήσει η βία, να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χωρίς προϋποθέσεις. Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι είναι σημαντικό αυτή η χώρα να συνεχίσει στο δρόμο των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων σε μία ειρηνική ατμόσφαιρα και προς όφελος όλων των Σύρων. Οι δύο ηγέτες είναι πεπεισμένοι ότι ο σημαντικότερος στόχος σήμερα, περιλαμβανομένης της εργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και πρώτα απ' όλα του ΟΗΕ, είναι να εμποδίσουμε να ξεσπάσει στη χώρα εμφύλιος πόλεμος ο οποίος μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να κινητοποιηθούν όλοι όσοι επιθυμούν το τέλος της αιματοχυσίας και της αντιπαράθεσης, την επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία» καταλήγει η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.