ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: «Σε σωστή κατεύθυνση η συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας»

ΠΓΔΜ: «Σε σωστή κατεύθυνση η συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας»

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, χθες στις Βρυξέλλες, χαιρέτησε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση σχετίζεται με την εκπροσώπηση του Κοσόβου στις περιφερειακές διασκέψεις και για τη συνολική διαχείριση των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τονίζεται πως: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινείται προς την κατεύθυνση της προώθησης και της ενίσχυσης της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ότι μέσω άμεσου και εποικοδομητικού διαλόγου μπορούν να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τις χώρες της περιοχής».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι: «Η συμφωνία δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας και του Κοσόβου. Αυτή η θετική συγκυρία στην περιοχή πρέπει να αξιοποιηθεί και εν τέλει να αποτελέσει κίνητρο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, με ικανοποίηση είδε τη εν λόγω συμφωνία και το συγκυβερνών στην ΠΓΔΜ αλβανικό κόμμα “DUI “ του Αλί Αχμέτι.