ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Journal: To Ισραήλ «βομβάρδισε» τουλάχιστον δώδεκα πλοία που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο

Wall Street Journal: To Ισραήλ «βομβάρδισε» τουλάχιστον δώδεκα πλοία που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο

Νέο κεφάλαιο στις ταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν απειλεί να ανοίξει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τουλάχιστον δώδεκα πλοία με κατεύθυνση τη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια, η πλειοψηφία των οποίων μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, όπως γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους.

Οι επιθέσεις, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα περιλαμβάνουν ναυτικές νάρκες στην Ερυθρά Θάλασσα και σε άλλες περιοχές και εάν επιβεβαιωθεί με κάποιο τρόπο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση των δύο χωρών.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εναέριους βομβαρδισμούς εναντίον των ιρανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη γειτονική Συρία, αλλά δεν έχει μιλήσει ευθέως για επιθέσεις στη θάλασσα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ούτε αρνήθηκαν το δημοσίευμα.

Ορισμένες από τις ναυτικές επιθέσεις εμπόδισαν τις προσπάθειες του Ιράν να μετακινήσει όπλα στην περιοχή, ανέφερε η εφημερίδα. Τα «φορτία πετρελαίου» έγιναν στόχος λόγω της ανησυχίας ότι τα κέρδη από το πετρέλαιο χρηματοδοτούν τον εξτρεμισμό στη Μέση Ανατολή» γράφει η Wall Street Journal

Τα χτυπήματα δεν βύθισαν κανένα δεξαμενόπλοιο, αλλά ανάγκασαν τουλάχιστον δύο από αυτά να επιστρέψουν στο Ιράν, πρόσθεσε. Η Τεχεράνη απο την πλευρά της επίσης δε σχολίασε το δημοσίευμα.

Οι αποκαλύψεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά μετά από δύο πρόσφατα περιστατικά με δεξαμενόπλοια που αναζωπύρωσαν την ένταση μεταξύ Ισραηλ-Ιράν. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε έκρηξη σε ένα πλοίο ισραηλινών συμφερόντνω, το Helios Ray, στον Κόλπο του Ομάν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέδωσε την επίθεση στο Ιράν, λέγοντας: «Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ. Είμαι αποφασισμένος να το σταματήσω». Το Ιράν αρνήθηκε την εμπλοκή του.

Το Ισραήλ κατηγόρησε επίσης το Ιράν για πρόσφατη «περιβαλλοντική επίθεση», μετά τη διαρροή πετρελαίου που γέμισε πίσσα τις μεσογειακές ακτές της χώρας. Στόχος ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία.


Το Ισραήλ συντονίζει συχνά τις στρατιωτικές του δραστηριότητες με τις ΗΠΑ, ή τουλάχιστον ενημερώνει τον βασικό του σύμμαχο, πλέον όμως εκφράζει ανησυχίες ότι η νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον θα υιοθετήσει πιο μαλακή προσέγγιση έναντι του Ιράν από εκείνη που είχε εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ.


Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν, που δηλώνει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα τις πρώτες κυρώσεις της ενάντια σε Ιρανούς αξιωματούχους, στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά τα πάρκα για πέταγμα χαρταετού - Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση εκτός νομού