ΚΟΣΜΟΣ

Κολοσσιαίo project από το Facebook για τη διασύνδεση της Νοτιοανατολικής Ασίας

Κολοσσιαίo project από το Facebook  για τη διασύνδεση της Νοτιοανατολικής Ασίας
AP

Το Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σχεδιάζει δύο νέα υποθαλάσσια καλώδια για να συνδέσει τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και τη Βόρεια Αμερική σε ένα εγχείρημα με τη Google και τοπικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών με στόχο την παροχή ταχύτερου Ίντερνετ.

«Με τις ονομασίες Echo και Bifrost, θα είναι τα δύο πρώτα καλώδια που θα περνούν μέσα από μια νέα διαδρομή, που θα διέρχεται από τη Θάλασσα της Ιάβας, και θα αυξήσουν τη συνολική υποθαλάσσια χωρητικότητα ανά τον Ειρηνικό κατά περίπου 70%» είπε στο Reuters ο Κέβιν Σαλβαντόρι, αντιπρόεδρος Δικτυακών Επενδύσεων του Facebook.

Δεν διευκρίνισε το μέγεθος της επένδυσης, μα είπε ότι ήταν «μια πολύ υλική επένδυση για εμάς στη νοτιοανατολική Ασία».

Τα καλώδια αυτά, όπως είπε, θα είναι τα πρώτα που θα συνδέουν απευθείας τη Βόρεια Αμερική με κάποια από τα κύρια τμήματα της Ινδονησίας, και θα αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα για τις κεντρικές και τις ανατολικές επαρχίες της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

Ο Σαλβαντόρι είπε πως το Echo κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και την ινδονησιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών XL Axiata και θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2023.

Το Bifrost, σε συνεργασία με την Telin, θυγατρική της ινδονησιακής Telkom, και την κοινοπραξία Keppel, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2024.

Τα δύο καλώδια, που θα χρειαστεί να λάβουν σχετική άδεια από τις αρχές, ακολουθούν προηγούμενες επενδύσεις από το Facebook για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας στην Ινδονησία- μία από τις πέντε κορυφαίες αγορές παγκοσμίως.

Αν και το 73% των 270 εκατ. κατοίκων της Ινδονησίας είναι συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ, οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση μέσω mobile data, και λιγότερο από το 10% χρησιμοποιούν ευρυζωνικές συνδέσεις, σύμφωνα με έρευνα της Indonesian Internet Providers Association το 2020. Μεγάλα μέρη της χώρας παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Όπως σημειώνει το BBC, το Facebook απέσυρε τρία projects για τη σύνδεση των ΗΠΑ με το Χονγκ Κονγκ μέσω παρόμοιων καλωδίων, λόγω προβληματισμών για κατασκοπεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ever Given: Έλληνας πλοίαρχος στο Newsbomb.gr - Θέλει μέρες για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ