ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Πολιτική κρίση και κορονοϊός πιέζουν ασφυκτικά τον Μπολσονάρο

Βραζιλία: Πολιτική κρίση και κορονοϊός πιέζουν ασφυκτικά τον Μπολσονάρο

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του βρίσκεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρο με φόντο την πρωτοφανή κρίση στις ένοπλες δυνάμεις και τη δραματική έξαρση της πανδημίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας, οι αρχηγοί των τριών σωμάτων Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατού της χώρας υπέβαλαν την παραίτησή τους, επειδή διαφώνησαν με την πολιτική του προέδρου.


Η άνευ προηγουμένου συντονισμένη παραίτηση θεωρείται έκφραση διαμαρτυρίας στις προσπάθειες του προέδρου να ασκήσει αδικαιολόγητο έλεγχο στον στρατό. Τη Δευτέρα μετά τις ηχηρές παραιτήσεις υπουργών, ο Μπολσονάρο είχε προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ονομάζοντας έξι νέους υπουργούς που ανέλαβαν χαρτοφυλάκια-κλειδιά, ιδίως τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εξωτερικών.

Στα όρια του το σύστημα υγείας της Βραζιλίας

Η δημοτικότητα του Μπολσονάρο βρίσκεται στο ναδίρ, λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται την πανδημία. Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ: σχεδόν 314.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τον ημερήσιο μέσο όρο να ξεπερνά τους 2.500 εδώ και μία εβδομάδα. Την Τρίτη η χώρα κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ 3.780 θανάτων, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 12,5 εκατομμύρια.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ιδίως το βόρειο κομμάτι της χώρας, όπου η μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει αυξήσει περαιτέρω τον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας αφήνοντας χωρίς προμήθειες οξυγόνου αρκετά νοσοκομεία.

Μπολσονάρο: ο «αρνητής» του κορονοϊού

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρο που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019 έχει αντιταχθεί πολλές φορές στα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι η ζημιά στην οικονομία θα είναι χειρότερη από την ίδια την πανδημία. Ο ίδιος που δε φοράει σχεδόν ποτέ μάσκα νόσησε από κορονοϊό, τον οποίο έχει αποκαλέσει «γριπούλα» ενώ καλεί συχνά τους πολίτες να σταματήσουν να «κλαψουρίζουν» για την κατάσταση.

Μετ' εμποδίων ο εμβολιασμός στην αχανή χώρα


Στο παρελθόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για τα εμβόλια, υπερασπιζόμενος μη εγκεκριμένα φάρμακα και εναλλακτικές θεραπειες. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο είπε ότι το 2021 θα είναι το έτος των εμβολιασμών. "Πολύ σύντομα θα συνεχίσουμε τη φυσιολογική μας ζωή", τόνισε.


Η Βραζιλία-και λόγω μεγέθους- δυσκολεύεται να εφαρμόσει αποτελεσματικα το πρόγραμμα εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca και το CoronaVac της Κίνας, έχει εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου Pfizer / BioNTech και έχει παραγγείλει και το σκέυασμα της Johnson & Johnson

Ο Μπολσονάρο υφίσταται πλέον ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από το Κογκρέσο, καθώς βάλλεται πανταχόθεν για τον χαοτικό τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.
Οι παραιτήσεις από τους ηγέτες των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων και οι προηγούμενες παραιτήσεις υπουργών σε συνδυασμό με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί λόγω κορονοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.