ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Αυτοί είναι οι δέκα πιο παράξενοι νόμοι σε όλον τον κόσμο

Top10: Αυτοί είναι οι δέκα πιο παράξενοι νόμοι σε όλον τον κόσμο

Κάθε χώρα του κόσμου είναι διαφορετική. Έχει τη δική της κουλτούρα, τα δικά της έθιμα και συνεπώς τους δικούς της ξεχωριστούς νόμους.

Παρότι εδώ και αρκετούς αιώνες έχουν θεσπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διεθνές δίκαιο, τα οποία αποτελούν βασικές και απαράβατες αρχές που διέπουν τις μεταξύ μας σχέσεις, ανεξάρτητα από τη χώρα που κατοικούμε, κάθε κράτος έχει θεσπίσει το δικό του σύνταγμα, ώστε να εξασφαλίζει την εύρυθμη συνύπαρξη ανάμεσα στους πολίτες της χώρας. Και μπορεί κάποιες πράξεις να είναι αξιόποινες για το σύνταγμα της Ελλάδας, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τη Σιγκαπούρη ή το Σικάγο, αφού εκεί έχουν τους δικούς τους κανόνες, που ίσως σε εμάς να φαίνονταν εντελώς παράλογοι. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους νόμους που ισχύουν σε άλλα κράτη αλλά και στη χώρα μας, που μοιάζουν κάπως παράξενοι ή εντελώς… παράλογοι.

  1. Από το 1992 η Σιγκαπούρη έχει απαγορεύσει την κατασκευή, την πώληση και την κατανάλωση τσιχλών, επειδή το κράτος χρειάστηκε να ξοδέψει 150.000 δολάρια, ώστε να αφαιρέσει όλες τις τσίχλες που είχαν πεταχτεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας.
  2. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Καναδά είναι υποχρεωμένοι βάση νόμου να παίζουν τουλάχιστον για μία ώρα εβδομαδιαίως, τραγούδια Καναδών καλλιτεχνών, όπως η Celine Dion, ο Justin Bieber και η Alanis Morissette.
  3. Το 2011, Γερμανοί και Σουηδοί πεζοπόροι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους trend, πραγματοποιώντας μία γυμνή πεζοπορία, από την οποία απέσπασαν πρόστιμο 100$ έκαστος. Το κράτος της Σουηδίας θέλοντας να αποτρέψει άλλους επίδοξους γυμνιστές πεζοπόρους, δημιούργησε έναν νόμο, με τον οποίο απαγορεύει συνταγματικά την άθληση χωρίς… ρούχα.
  4. Στη Βενετία είναι παράνομο να ταΐζεις τα περιστέρια με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 700 ευρώ, καθώς έχει υπολογιστεί πως το κόστος για τον καθαρισμό των δημόσιων χώρων, αναλογεί στα 275 ευρώ ανά πολίτη.
  5. Το 2009 το σύνταγμα της Ελλάδας απαγόρευσε δια νόμου την ανάβαση στον «Ιερό Βράχο» της Ακρόπολης με τακούνια, αφού μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στο πλακόστρωτο.
  6. Στην Πολωνία δεν επιτρέπεται να φοράς μπλουζάκι το οποίο έχει στάμπα του Winnie The Pooh, καθώς ο αγαπημένος ήρωας δεν φοράει πανταλόνι παρά μόνο το κόκκινο μπλουζάκι του.
  7. Το 2018 η Δανία απαγόρευσε τη χρήση αποκριάτικων μασκών στους δημόσιους χώρους της χώρας, καθώς δυσκολεύουν τους αστυνομικούς να έχουν τον έλεγχο και να αναγνωρίζουν πρόσωπα σε πολυάριθμες συγκεντρώσεις ανθρώπων.
  8. Στη Βαρκελώνη απαγορεύεται δια νόμου να κυκλοφορείς χωρίς μπλούζα δρόμους της πόλης, έπειτα από νόμο που θεσπίστηκε το 2011 με πρόστιμο 260 ευρώ. Αφορμή για αυτή την απόφαση ήταν οι ημίγυμνοι τουρίστες που κυκλοφορούσαν στην πόλη.
  9. Στην Ιαπωνία, από το 1948 μέχρι το 2015 ήταν παράνομο να χορεύεις στο σκοτάδι μετά τα μεσάνυχτα. Αυτός ο νόμος κατοχυρώθηκε εξαιτίας των Αμερικανών στρατιωτών που είχαν εισέλθει στη χώρα, οι οποίοι σύμφωνα με το κράτος της Ιαπωνίας, απειλούσαν να διαταράξουν τη συμπεριφορά των Ιαπώνων πολιτών.
  10. Μέσα στους νόμους που θέσπισε η Ιταλία για την κακοποίηση των ζώων, κατοχύρωσε και το απαράβατο δικαίωμα των σκύλων στην ημερήσια βόλτα. Με άλλα λόγια, κάθε κηδεμόνας κατοικίδιου οφείλει να βγάλει έστω μία φορά την ημέρα τον σκύλο του για περπάτημα, αλλιώς μπορείς να λάβει πρόστιμο 625 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.