ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο - Κορονοϊός: «Όχι» EMA στη δεύτερη δόση του AstraZeneca για όσους παρουσίασαν θρομβώσεις

Εμβόλιο - Κορονοϊός: «Όχι» EMA στη δεύτερη δόση του AstraZeneca για όσους παρουσίασαν θρομβώσεις

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςEνώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα περιστατικά θρομβόσεων που πιθανώς να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson έρχεται νέα οδηγία του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το Reuters, o EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρομβώσεων στο υπογάστριο και τον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έχει συμβουλεύσει ώστε και τα δύο εμβόλια να φέρουν μία προειδοποίηση για ζητήματα θρομβώσεων, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την κρίση του ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων από το εμβόλιο.

Επίσης ο EMA ανέφερε ότι οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές ενδείξεις θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων για διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca.

Όσοι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για σημάδια θρομβώσεων αίματος ή χαμηλών αιμοπεταλίων σε διάστημα τριών εβδομάδων από την πρώτη δόση.

Συγκεκριμένα, ο EMA συνιστά στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας τα ακόλουθα:

  • Δεν πρέπει να χορηγούν τη δεύτερη δόση του Vaxzevria σε οποιονδήποτε εμφάνισε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
  • Θα πρέπει να ελέγξουν για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο έχει χαμηλά αιμοπετάλια αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • Θα πρέπει να ελέγξουν για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο που έχει θρόμβους αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • Πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό, λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Πηγή: reuters.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ στο Σχίνο: Νέα αναζωπύρωση - Εκκενώνεται οικισμός στα Μέγαρα