ΚΟΣΜΟΣ

Τη διατήρηση βάσης στο Κιργιστάν επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Τη διατήρηση βάσης στο Κιργιστάν επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, επισκέπτεται το Κιργιστάν για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση τη διατήρηση μιας αμερικανικής βάσης στο έδαφος της χώρας.

Η στρατιωτική βάση Μανάς κρίνεται απαραίτητη από τις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει να κλείσει την αμερικανική βάση το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον θα ήθελε να διατηρήσει τη βάση και μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2014. Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να κερδίσουν παράταση της ενοικίασης της βάσης με αντάλλαγμα αύξηση του ενοικίου.

Πάντως ο Κιργίζιος πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, που εκλέχθηκε πέρυσι, έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ανανεώσει την ενοικίαση της βάσης Μανάς.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι «υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις και άρα δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε».

Το Κιργιστάν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου υπήρχε ταυτόχρονα μία αμερικανική και μία ρωσική στρατιωτική βάση. Το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης σίγουρα θα ευχαριστήσει τη Ρωσία, η οποία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στο Κιργιστάν, μία πρώην σοβιετική δημοκρατία, ενώ δεν κρύβει την αντίθεσή της στην παρατεταμένη παρουσία των Αμερικανών στην Κεντρική Ασία.