ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την κύρια στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ Αφγανιστάν στρατιωτική βάση
Associated Press

Η αεροπορική βάση του Bagram στο Αφγανιστάν αποτέλεσε σημείο υποδοχής για χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Μετά από δύο δεκαετίες οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν την στρατιωτική βάση του Bagram από το Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες και τα μέλη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχουν εγκαταλείψει την αεροπορική βάση Bagram», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ στο Reuters, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση Bagram, βρίσκεται περίπου 60 χλμ. (40 μίλια) βόρεια της Καμπούλ, και η απόσυρση των δυνάμεων συμβολίζει το τέλος της αποστολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

ΗΠΑ Αφγανιστάν Bagram
Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν μετά από 20 χρόνια την αεροπορική βάση στο Bagram  του ΑφγανιστάνAssociated Press

Η βάση παραδίδεται στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο πόλεμο με τους Ταλιμπάν.

Αφγανός αξιωματούχος είπε ότι η βάση θα παραδοθεί επισήμως στην κυβέρνηση σε τελετή το Σάββατο.

Ο κορυφαίος διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τόνισε ότι «διατηρεί ακόμη όλες τις δυνατότητες και τις αρχές για την προστασία της δύναμης» που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ. Δύο άλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αυτή την εβδομάδα η πλειοψηφία των στρατιωτικών των ΗΠΑ πιθανότατα θα είχε φύγει έως τις 4 Ιουλίου, με μια υπολειπόμενη δύναμη να προστατεύσει την πρεσβεία.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον υπουργό Άμυνας του Αφγανιστάν Μπισμιλάχ Καν Μοχαμάντι, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επενδύσει στην «ασφάλεια και σταθερότητα του Αφγανιστάν» καθώς η απόσυρση πλησίασε την ολοκλήρωσή της.

Το Bagram αποτέλεσε το σημείο υποδοχής για δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα που ήρθαν στη χώρα ως μέρος του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, και ήταν το σημείο αναχώρησης πολλών από τους σχεδόν 2.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια 20ετους πολέμου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Παππάς: «Εντάξει παιδιά, τελείωσε έρχομαι» - Τα πρώτα λόγια κατά την σύλληψή του