ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Μοσάντ: Το Ιράν δεν κατασκευάζει ατομικό όπλο

ΗΠΑ-Μοσάντ: Το Ιράν δεν κατασκευάζει ατομικό όπλο

Η Τεχεράνη δεν έχει λάβει απόφαση για την κατασκευή ατομικού όπλου, υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και συμφωνεί η ισραηλινή Μοσάντ.

«Η Μοσάντ δεν διαφωνεί με τις ΗΠΑ όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα» του Ιράν, δηλώνει πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην εφημερίδα New York Times.

«Δεν υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ», προσθέτει.

Οι 16 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν στην έκθεση Νational Intelligence estimate (NIE) η οποία συντάχθηκε στις αρχές του 2011, ότι η ιρανική ηγεσία είναι διχασμένη όσον αφορά την απόκτηση ή όχι πυρηνικών όπλων και ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει λάβει την απόφαση να αποκτήσει ή όχι τέτοια όπλα, παρότι συνεχίζει το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα.

Ένας πρώην αρχηγός της Μοσάντ, ο Μέιρ Νταγκάν, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου «αντίθετος επί του παρόντος σε πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», συμφωνώντας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που τάσσεται υπέρ της διπλωματικής οδού και της επιβολής κυρώσεων ώστε να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αυτό.

Το Ισραήλ τηρεί διφορούμενη στάση όσον αφορά μια ενδεχόμενη επίθεσή του εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ώστε να εμποδίσει την Τεχεράνη να πραγματοποιήσει μια μη αναστρέψιμη πρόοδο στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Από τη μεριά του, το Ιράν υπεραμύνεται του ειρηνικού χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος.