ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel: Το ΥΠΕΞ Γερμανίας γνώριζε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης

ΥΠΕΗ Γερμανία Αφγανιστάν Der Spiegel
Το περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ γνώριζε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης
Associated Press/Wali Sabawoon

Το περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει ότι το ΥΠΕΞ Γερμανίας ήταν ενήμερο για τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερωθεί ήδη από τις 6 Αυγούστου, μιάμιση εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ, για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά δεν ενεργοποίησε εγκαίρως τα σχέδια επείγουσας αντίδρασης, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το σχετικό τηλεγράφημα της Γερμανίδας πρέσβεως στην Ουάσιγκτον Έμιλι Χάμπερ έφθασε στην κεντρική υπηρεσία στις 6 Αυγούστου και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ακόμη και το χειρότερο σενάριο, μιας εκκένωσης όπως αυτής των Αμερικανών από την Σαϊγκόν το 1975. «Η αφγανική κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει γρηγορότερα από το αναμενόμενο», προειδοποιούσε η διπλωμάτης και εισηγείτο την ενεργοποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. Σύμφωνα με την ίδια, το Βερολίνο θα έπρεπε να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο, αν η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία, οι Αμερικανοί να ενεργούσαν μόνοι και χωρίς συνεννόηση με τους Συμμάχους. Ένας εκ των συνομιλητών της κυρίας Χάμπερ στην Ουάσιγκτον ήταν και ο αρχηγός της CIA.

Κατά την συνεδρίαση νωρίτερα απόψε της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag για το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη διαρροή του απόρρητου τηλεγραφήματος, στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση ούτε οι βουλευτές. «Η δημοσίευση δεν ήταν προς το συμφέρον της κυβέρνησης», απάντησε ο κ. Μάας σε βουλευτή, ο οποίος ζήτησε να μάθει πώς το έγγραφο κατέληξε στο Spiegel. Ο υπουργός επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει τη σημασία του εν λόγω τηλεγραφήματος, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για μία ακόμη αναφορά, απλώς σε δραματικότερους τόνους.

Ο Χάικο Μάας, ο οποίος έχει δεχτεί έντονη κριτική για καθυστέρηση και λάθη στην επιχείρηση εκκένωσης των Γερμανών και των συνεργατών τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι «το προσωπικό της πρεσβείας στην πράσινη ζώνη της Καμπούλ δεν αφέθηκε εκεί ανεύθυνα» και πρόσθεσε ότι τα σχέδια εκκένωσης βρίσκονταν ήδη σε ισχύ. Στις 13 Αυγούστου η κατάσταση άλλαξε σημαντικά, δήλωσε ο κ. Μάας, όταν η γερμανική πρεσβεία έλαβε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει ήδη την εκκένωση της αντιπροσωπείας τους.

«Από τη σημερινή συνεδρίαση προέκυψαν περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι ερωτήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU), ενώ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζήτησαν κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα του μεγάλου συνθέτη - Την Πέμπτη η κηδεία

Τρίτη δόση εμβολίου: Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιες ομάδες του πληθυσμού αφορά

Κηδεία Mad Clip: Θλίψη, σπινιαρίσματα και εκατοντάδες θαυμαστές στο τελευταίο «αντίο» στον τράπερ