ΚΟΣΜΟΣ

Eκλογές στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής

Προεκλογικά πανό στη Γερμανία
Προεκλογικά πανό στη Γερμανία
ΑΡ

Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία σηματοδοτούν το τέλος της 16χρονης θητείας της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Προς το παρόν αυτή είναι η μόνη βεβαιότητα.

Είναι η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία. Στις δημοσκοπήσεις δίνουν μάχη τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας: η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ, οι Πρασίνοι και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα διαμορφώσει το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις σχέσεις της με συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Οι Γερμανοί δεν ψηφίζουν απευθείας για καγκελάριο, με τα μεγαλύτερα κόμματα να ορίζουν υποψηφίους για την κορυφαία θέση.

Ο 60χρονος Αρμίν Λάσετ είναι ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ και πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου στη Γερμανία, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κονταροχτυπήθηκε με τον αρχηγό του μικρότερου αδελφού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), για την υποψηφιότητα και κέρδισε, παρά το γεγονός ότι ήταν ο λιγότερο δημοφιλής. Η προεκλογική του εκστρατεία στιγματίστηκε από λάθη και αστοχίες, ανάμεσά τους και ένα περιστατικό στο οποίο συνελήφθη από τις κάμερες να γελάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσεης για τα θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου.

O Άρμιν ΛάσετΑ.Ρ

Ο Όλαφ Σολτς, 63 ετών, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είναι ένα οικείο πρόσωπο για τους Γερμανούς καθώς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της χώρας στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Τεχνοκράτης χωρίς ιδιαίτερο χάρισμα, αποκαλείται συχνά «Scholzomat» για τον ψυχρό, μηχανικό του τόνο. Από ότι φαίνεται ωστόσο η κυβερνητική του εμπειρία του δίνει πόντους στις δημοσκοπήσεις.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, 40 ετών, είναι η πρώτη υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων. Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της νωρίτερα φέτος, όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να καθίσει στην καρέκλα της Μέρκελ. Όμως, δέχτηκε τα πυρά των αντιπάλων της για την έλλειψη εμπειρίας στη διακυβέρνηση και κατηγορήθηκε για λογοκλοπή και «πειραγμένο» βιογραφικό

Πότε θα φύγει η Μέρκελ;

Όχι αμέσως. Μόνο μία φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η Γερμανία κυβερνήθηκε από ένα και μόνο κόμμα. Η γερμανική πολιτική σκηνή γίνεται ολοένα και πιο κατεκερματισμένη. Κανένα από τα κόμματα δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

H Άνκελα ΜέρκελΑ.Ρ

Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ δύο ή και τριών κομμάτων. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και περισσότερο μέχρι να καταλήξουν. Μετά τις εκλογές του 2017, χρειάστηκαν περισσότεροι από πέντε μήνες για να ορκιστεί νέα κυβέρνηση, μετά από ένα ρεκόρ συνομιλιών για τον συνασπισμό.

Ποια άλλα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές;

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) είναι ένας πιθανός μετεκλογικός συνεργάτης για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Αυτό του δίνει πιθανό ρόλο ρυθμιστή.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επίσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στραφεί στην Αριστερά (Die Linke) για υποστήριξη, αν και υπάρχει ακόμα «στίγμα» στο σχηματισμό που δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια του διαδόχου του κυβερνώντος κόμματος της Κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας.

Στην εξωτερική πολιτική, η Αριστερά τάσσεται υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ, καθιστώντας περίπλοκη μία πιθανή συνεργασία.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισέβαλε στο κοινοβούλιο πριν από τέσσερα χρόνια ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, προωθώντας μια αντι-μεταναστευτική στάση. Τα κυρίαρχα κόμματα έχουν αποκλείσει τυχόν συμφωνίες συνασπισμού με την ακροδεξιά.

Πώς λειτουργούν οι εκλογές ;

Οι γερμανικές εκλογές είναι περίπλοκες, καθώς περιέχει στοιχεία από το σύστημα "first past the post" που χρησιμοποιήθηκε στη Βρετανία και την αναλογική εκπροσώπηση.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Γερμανοί που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν μπορούν να ρίξουν από δύο ψήφους έκαστος. Η μία πηγαίνει απευθείας σε τοπικό υποψήφιο. Η δεύτερη αποφασίζει για το μέγεθος της εκπροσώπησης ενός κόμματος στο κοινοβούλιο ή στην Bundestag.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά

Πάτρα: Τι έδειξε ο νευρολογικός έλεγχος για τον 6χρονο - Ίσως τον «ξυπνήσουν» αύριο

GNTM: Το Instagram πρόδωσε το «ψέμα» της παίκτριας που τρέλανε Καράβα και κριτές