ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Ταλιμπάν: «Τα κορίτσια θα επιστρέψουν στα σχολεία το συντομότερο δυνατόν»

Αφγανιστάν σχολείο κορίτσια
Τα μαθήματα στα σχολεία του Αφγανιστάν διακόπηκαν στα μέσα Αυγούστου
AP

 Τα κορίτσια θα επιστρέψουν «το συντομότερο δυνατόν» στο σχολείο, διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

Οι μαθήτριες λυκείου και οι σπουδάστριες θα επιστρέψουν «το συντομότερο δυνατόν» στα μαθήματά τους, διαβεβαίωσαν σήμερα οι Ταλιμπάν, οι πρόσφατες αποφάσεις των οποίων και οι περιορισμοί σε βάρος των γυναικών προκάλεσαν φόβους ότι θα απαγόρευαν και πάλι στα κορίτσια να φοιτούν στο σχολείο.

Τα μαθήματα στα σχολεία του Αφγανιστάν διακόπηκαν στα μέσα Αυγούστου, αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ. Έχουν ήδη ξαναρχίσει όμως για τα αγόρια και για τα κορίτσια στα δημοτικά σχολεία. Το Σάββατο η νέα κυβέρνηση των ισλαμιστών ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την επιστροφή των αγοριών στα λύκεια και τα κολέγια, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στα κορίτσια και τις γυναίκες εκπαιδευτικούς, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στο εξωτερικό.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, όταν ρωτήθηκε σήμερα πότε θα μπορέσουν τα κορίτσια να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο λύκειο, είπε ότι «θα γίνει το συντομότερο δυνατόν» και ότι η κυβέρνηση θέλει να τους παράσχει «ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Πολλές Αφγανές πάντως αμφισβητούν ότι η πραγματική πρόθεση των ισλαμιστών είναι να τους χορηγήσουν ελευθερίες. «Έτσι έγινε και την προηγούμενη φορά (σ.σ. μεταξύ 1996-2001). Έλεγαν συνέχεια ότι θα μας επέτρεπαν να επιστρέψουμε στη δουλειά, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ», ανέφερε μια καθηγήτρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βάρκιζα: «Δεν γνωρίζαμε για την 2χρονη», λένε οι γονείς - Ελεύθεροι οι υπεύθυνοι του παιδικού

Πάτρα: Έκλεβαν τον γιατρό την ώρα που έσωζε τον 6χρονο Φώτη

GNTM: Το Instagram πρόδωσε το «ψέμα» της παίκτριας που τρέλανε Καράβα και κριτές