ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γερμανία: «Θρίλερ» δείχνει το πρώτο exit poll - Ποιος έχει το προβάδισμα

Εκλογές Γερμανία:  «Θρίλερ» δείχνει το πρώτο exit poll - Ποιος έχει το προβάδισμα

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα -exit poll- των εκλογών στην Γερμανία - Ο Ολαφ Σολτς (SPD) συγκεντρώνει ποσοστό 25%, όπως και ο Αρμιν Λάσετ (CDU/CSU) - Τρίτο κόμμα οι «Πράσινοι», ενώ ανεβασμένα ποσοστά παρουσιάζει το ακροδεξιό AfD

Ισοπαλία με ποσοστό 25% για τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δίνει η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που ανακοίνωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

  • AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) 11%
  • CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση) 25%
  • FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) 11%
  • SPD (Σοσιλαδημοκράτες) 25%
  • Greens (Πράσινοι) 15%
  • Left Party (Αριστερά) 5%

Την ίδια ώρα προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) δίνειτο ZDF. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Όπως έγινε γνωστό, μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα, το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο. Στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο - ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Η επόμενη μέρα

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου: Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα ανακοινώσουν τα επίσημα αποτελέσματα στους δήμους και τα κρατίδιά τους. Ο αρμόδιος ομοσπονδιακός αξιωματούχος θα αποκαλύψει στη συνέχεια τα επίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών για τη χώρα στο σύνολό της.

Στους υποψηφίους που εκλέγονται άμεσα μέσω της «πρώτης ψηφοφορίας» θα δοθούν οι έδρες τους στο κοινοβούλιο και ο συνολικός αριθμός των εδρών στο κοινοβούλιο θα κατανεμηθεί μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό των «δεύτερων ψήφων» που θα λάβουν.

Οι βουλευτές θα ενημερωθούν για τις έδρες που κέρδισαν στο κοινοβούλιο και στις τοπικές του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Βερολίνο, καθώς και της ψηφοφορία στην περιφέρεια, θα γίνουν επίσης γνωστά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Voice: Ο διαγωνιζόμενος που έκανε την Έλενα Παπαρίζου να γυρίσει σε 3 δευτερόλεπτα

Σοκάρει το τροχαίο δυστύχημα στην Πέτρου Ράλλη: Πώς έχασε τη ζωή του ο 15χρονος μαθητής

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Γι’ αυτό εγκατέλειψε τον Φιλιππίδη ο δικηγόρος του