ΚΟΣΜΟΣ

H Tesla θα πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ 136 εκατ. δολαρίων για ρατσιστική συμπεριφορά σε εργαζόμενο

Tesla
Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο έκριναν ένοχη την Tesla γιατί δεν εμπόδισε τη ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος Αφροαμερικανού εργαζόμενού της
AP PHOTO

Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο έκριναν ένοχη την Tesla γιατί δεν εμπόδισε τη ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος Αφροαμερικανού εργαζόμενού της

Η Tesla πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 137 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν πρώην υπάλληλό της ο οποίος κατήγγειλε ότι υπέστη φυλετική κακοποίηση ενώ εργαζόταν στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Φρίμοντ.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο Όουεν Ντίαζ ο οποίος εργαζόταν ως χειριστής ασανσέρ στο εργοστάσιο το 2015 και το 2016 κατήγγειλε ότι δεχόταν παρενοχλήσεις με «καθημερινά ρατσιστικά επίθετα» ανάμεσα στα οποία και η λέξη «νέγρος». Ο ίδιος κατήγγειλε, επίσης, ότι εργαζόμενοι ζωγράφιζαν σβάστικες και γκραφίτι με ρατσιστικά μηνύματα στους περιβάλλοντες χώρους του εργοστασίου της Tesla.

Η απόφαση των ενόρκων στο δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο απέδωσε αποζημίωση 6,9 εκατομμύριων δολαρίων για τη συναισθηματική κακοποίηση που υπέστη και 130 εκατομμύρια δολάρια για ποινική αποζημίωση.

«Μου πήρε αρκετά χρόνια για να φτάσω σε αυτό το σημείο. Είναι σαν να έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου» δήλωσε ο Ντίαζ στους New York Times.

Στην αγωγή του ο Ντίαζ κατηγορούσε, μεταξύ άλλων, τους επιστάτες του εργοστασίου ότι δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τα ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του. «Η προοδευτική εικόνα της Tesla αποτέλεσε μια ψευδεπίγραφη επικάλυψη της μειωτικής συμπεριφοράς απέναντι σε Αφροαμερικανούς υπαλλήλους της» προστίθεται στο κείμενο της αγωγής.

Από την πλευρά της η Tesla σε ανακοίνωσή της επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση: «Αν και πιστεύουμε ότι τα γεγονότα δεν δικαιολογούν την απόφαση του δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, αναγνωρίζουμε ότι δεν ήμασταν τέλειοι το 2015 και το 2016. Και ακόμα δεν είμαστε τέλειοι. Αλλά έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εξακολουθούμε να αναπτυσσόμαστε και να βελτιωνόμαστε όσον αφορά την αντίδρασή μας στις ανησυχίες των υπαλλήλων μας. Περιστασιακά κάνουμε λάθη αλλά όταν αυτό συμβαίνει θα πρέπει να είμαστε υπόλογοι» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού της Tesla, Κέιπερς Γουόρκμαν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη - «Όχι νέα πιεστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους»

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Γλυκά Νερά: Βίντεο με την Καρολάιν ένα μήνα πριν τη δολοφονία – Τι βρήκαν στο κινητό του 32χρoνου