ΚΟΣΜΟΣ

Βαρυτικά κύματα: Ανιχνεύθηκαν ακόμη 35 «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου

Βαρυτικά κύματα: Ανιχνεύθηκαν ακόμη 35 «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου

Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων έγινε το 2015 προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση

Στην ανακοίνωση ότι ανίχνευσε ακόμη 35 περιστατικά βαρυτικών κυμάτων από το σύμπαν, αριθμό ρεκόρ μέχρι σήμερα, προέβη μία διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Έτσι, αυξήθηκαν σε συνολικά 90 οι ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων που έχουν γίνει από το 2015, όταν κατέστη εφικτή η πρώτη τέτοιου είδους ανίχνευση, η οποία ανακοινώθηκε το 2016 προκαλώντας τότε παγκόσμια αίσθηση, ενώ σήμερα τέτοιες ανιχνεύσεις τείνουν να γίνουν κοινός τόπος.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κοσμικές «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που προκαλούνται από βίαια φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα), οι συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών και οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων (πάλσαρ).

Η νέα «σοδειά» βαρυτικών κυμάτων, που ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανακάλυψης Βαρυτικών Κυμάτων OzGrav, περιλαμβάνει 32 ανιχνεύσεις που εκτιμάται ότι προέρχονται από συγχώνευση μαύρων οπών και τρεις πιθανώς από τη σύγκρουση ενός άστρου νετρονίων και μίας μαύρης τρύπας.

Όλες οι ανιχνεύσεις επιτεύχθηκαν μέσα από τις διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO (ΗΠΑ), VIRGO (Ιταλία) και KAGRA (Ιαπωνία). Οι πρώτοι δύο ανιχνευτές βρίσκονται σήμερα εκτός λειτουργίας λόγω αναβάθμισής τους και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τον Αύγουστο του 2022, δίνοντας νέα ώθηση στο νέο πεδίο της βαρυτικής αστρονομίας. Όσο γίνονται πιο ευαίσθητοι οι ανιχνευτές, θα καταστεί δυνατό να γίνονται αντιληπτά βαρυτικά κύματα και από άλλες πηγές, όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr

Καιρός – Αρναούτογλου: Μεγάλο καιρικό σασπένς από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά

Τάσος Ξιαρχό: Συνάντησε την κοπέλα στην οποία έκανε bullying - Η κοινή φωτογραφία και το σχόλιο