ΚΟΣΜΟΣ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας απέτυχε να πάρει αναβολή στην υπόθεση - Αύριο η απόφαση

Διαδήλωση συμπαράστασης στο Νόβακ Τζόκοβιτς στη Σερβία
Διαδήλωση συμπαράστασης στο Νόβακ Τζόκοβιτς στη Σερβία
ΑΡ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε επιπλέον χρόνο για να προετοιμαστεί για την υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της 

Η κυβέρνηση Μόρισον στην Αυστραλία προσπάθησε να καθυστερήσει την ακρόαση για την έκδοση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά δύο ημέρες, το αίτημά της ωστόσο απορρίφθηκε από το ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο.

Στην απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα Κυριακή (9/1), ο δικαστής Άντονι Κέλι απέρριψε το αίτημα που θα καθυστερούσε την ακρόαση μέχρι την Τετάρτη - μετά τη δηλωμένη προθεσμία του Tennis Australia να συμπεριλάβει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στη διοργάνωση του Αυστραλιανού Open.

Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει οτι ακόμη και με τη διαδικασία της ακρόασης τη Δευτέρα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση για την αποκατάσταση της βίζας του εγκαίρως, ώστε να λάβει μέρος . Ο Σέρβος αστέρας του τένις θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει την ανάκληση της βίζας του για νέους λόγους, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί Αυστραλοί αξιωματούχοι.

Η υπουργός Εσωτερικών, Κάρεν Άντριους, υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο για να καθυστερήσει η υπόθεση και άφησε ανοιχτή την επιλογή της κυβέρνησης να προσπαθήσει ξανά. Εάν το τρέχον χρονοδιάγραμμα παραμείνει σε ισχύ, οι δικηγόροι της κυβέρνησης θα παρουσιάσουν προφορικές παρατηρήσεις το απόγευμα της Δευτέρας.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η 38χρονη τενίστρια απο την Τσεχία Ρενάτα Βοράτσοβα και ένας αξιωματούχος του τένις, που ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν το Αυστραλιανό Open, εγκατέλειψαν τη χώρα οικειοθελώς μετά την ακύρωση της βίζας .

Ο υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνοριακή δύναμη έχει πλέον ολοκληρώσει την έρευνά της για τις βίζες. Δεν σχολίασε την υπόθεση Τζόκοβιτς επειδή το θέμα θα συζητηθεί στο δικαστήριο

«Δύο άλλα άτομα έχουν εγκαταλείψει οικειοθελώς τη χώρα…κάθε άτομο του οποίου ακυρώθηκε η βίζα δικαιούται να εγκαταλείψει τη χώρα ανά πάσα στιγμή, ακόμη και ενώ βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα», είπε ο Χαντ.

Ο Τζόκοβιτς έλαβε ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν, αλλά στη συνέχεια παραβίασε τους κανόνες των συνόρων της Αυστραλίας – οι οποίοι απαιτούν από τις αφίξεις να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν έγκυρη εξαίρεση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση στο ξενοδοχείο Park στη Μελβούρνη, όπου διαμένουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Η δικηγόρος και ιδρύτρια του Human Rights for All, Άλισον Μπάτισον είπε ότι εάν ο Τζόκοβιτς κερδίσει τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου αντί «να επιδιώξει να στριμώξει βρίσκοντας άλλο τρόπο για να ακυρώσει τη βίζα του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Το φθηνότερο και το ακριβότερο PCR Test στην αγορά - Τι ισχύει για τα rapid

Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Ισχυρή βροχή όλη νύχτα, κεραυνοί και βροντές

Παραβιάσεις: Τσαμπουκάδες… τρόμου των Τούρκων - Γιατί αποφεύγουν τις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά