ΚΟΣΜΟΣ

Νταβίντ Σασόλι: Πoιος ήταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που «έφυγε» στα 65 του

O Νταβίντ Σασόλι
O Νταβίντ Σασόλι
ΑΡ

Σοκ και θλίψη στην ευρωπαϊκή οικογένεια προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σε ηλικία 65 ετών.

Ο κεντροαριστερός Ιταλός πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος Νταβίντ Σασόλι έγινε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου το 2019. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν βαριά άρρωστος και είχε ακυρώσει όλες τις επίσημες δραστηριότητες του.

Η περιπέτεια της υγείας του

Ο Σασόλι εισήχθη σε νοσοκομείο στην Ιταλία τον περασμένο μήνα λόγω σοβαρής επιπλοκής με το ανοσοποιητικό του σύστημα. Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε νοσοκομείο στο Αβιάνο, ανακοίνωσε στο Twitter ο εκπρόσωπός του, Ρομπέρτο ​​Κουίλο.

Τον Σεπτέμβριο είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Στρασβούργου όπου νοσηλεύτηκε για πνευμονία. Ανέλαβε ξανά τα πολιτικά του καθήκοντα τον Νοέμβριο. Η ψηφοφορία για την εκλογή του αντικαταστάτη του είχε ήδη προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή.

Πρώην παρουσιαστής ειδήσεων έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019. Ο ρόλος θεωρείται ένας από τα κορυφαία καθήκοντα του «μπλοκ» και περιλαμβάνει την προεδρία συνόδων και την επίβλεψη των δραστηριοτήτων του κοινοβουλίου.

Το όραμά του για την Ευρώπη

Για να αναλάβει τη θέση, κέρδισε άλλους τρεις υποψηφίους και στην ομιλία μετά τη νίκη του κάλεσε την ΕΕ να επιστρέψει στο πνεύμα των ιδρυτών της που απαρνήθηκαν τον πόλεμο και τον εθνικισμό για την ειρήνη και την ισότητα. Ο Σασόλι θεωρούσε ότι η ΕΕ είναι «ατελής» και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και καλούσε τους εταίρους να επιστρέψουν στις πρωταρχικές αξίες της ίδρυσης του μπλοκ.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στη δημοκρατία», είχε δηλώσει εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο. «Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό. Δεν θέλουμε οι πολίτες να ρωτούν πού είναι η Ευρώπη κάθε φορά που υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη»

Επίσης είχε χαρακτηρίσει το Brexit «οδυνηρό», λέγοντας «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των Ευρωπαίων πολιτών – μόνο αυτοί είναι σε θέση να καθορίσουν την ιστορία τους».

Η ζωή και το έργο του

Ο Νταβίντ Mαρία Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία συνεργαζόμενος με μικρές τοπικές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, πριν προσληφθεί στην εφημερίδα Il Giorno. Γράφτηκε στο μητρώο των επαγγελματιών δημοσιογράφων στις 3 Ιουλίου του 1986.

Στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ ΜισέλΑ.Ρ

Το 1992 έγινε δημοσιογράφος στο κανάλι ΤG3 και την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Mικέλε Σαντόρο στην παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων και το 1996, ήταν παρουσιαστής του προγράμματος «Cronaca in diretta»(Ζωντανά).Μετά από λίγα χρόνια έγινε κεντρικός παρουσιαστής του TG1 κερδίζοντας αναγνώριση ως ένας από τους πιο δημοφιλείς και αξιοσημείωτους δημοσιογράφους της χώρας.

Το 2007, όταν ο Tζιάνι Ρότα διορίστηκε νέος διευθυντής του TG1, ο Σασόλι έγινε αναπληρωτής διευθυντής. Ο Σασόλι άφησε μια καριέρα τριών δεκαετιών στη δημοσιογραφία και έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) το 2009. Ήταν μέλος της κεντροαριστερής Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο.

Προσωπική ζωή

Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Βιτορίνι και έχουν δύο παιδιά, τον Τζούλιο και τη Λίβια. Ήταν ορκισμένος οπαδός της Φιορεντίνα, της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του.

Επιπλέον, υπήρξε ενεργό μέλος της Articolo 21, liberi di... (Το άρθρο 21, [είμαι] ελεύθερος να...), μια ιταλική ένωση συγγραφέων, σκηνοθετών, δικηγόρων, δημοσιογράφων με στόχο την προώθηση της Συνταγματικής αρχής της ελευθερίας τη έκφρασης, η οποία ιδρύθηκε το 2001.

Το αντίο στον Σασόλι

Τη θλίψη της για την απώλεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο twitter, τονίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος Ευρωπαίος» και ένας «περήφανος Ιταλός».

Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε «Λυπάμαι βαθιά για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού. Ο Ντάβιντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του. Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε Ντάβιντ!»

Για έναν «ειλικρινή» και «παθιασμένο» Ευρωπαίο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε ανάρτησή του στο twitter, σημειώνει:

«Νοιώθω λυπημένος και συγκινημένος μετά την είδηση της απώλειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ειλικρινής και παθιασμένος Ευρωπαίος, μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Τι μεγάλο σοκ και μεγάλη απώλεια. Είμαι βαθιά λυπημένος», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής Ismail Ertug. Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Paolo Borchia, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σασόλο και είπε ότι η είδηση ​​τον άφησε «έκπληκτο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος σεισμός στην Κύπρο - Αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

Κακοκαιρία Διομήδης: Ξεκίνησε με καταιγίδα στην Αττική – Λευκό τοπίο στα βόρεια

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι