ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε απο την Αυστραλία ο Τζόκοβιτς - Η νομική οδύσσεια, οι αντιδράσεις και η επόμενη ημέρα

Γκράφιτι με τον Νόβακ Τζόκοβιτς
Γκράφιτι με τον Νόβακ Τζόκοβιτς

Μετά απο μία δικαστική περιπέτεια που διήρκεσε 10 ολόκληρες ημέρες, ο Νόβακ Τζόκοβιτς εγκατέλειψε την Αυστραλία, λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα του Αustralian Open. Η οδύσσεια του Σέρβου τενίστα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για να φύγει από την Αυστραλία, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου να ακυρώσει οριστικά τη βίζα του με την αιτιολογία ότι η απόφασή του να μην εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ενέχει κίνδυνο για τη χώρα.

Με την ομόφωνη απόφασή τους που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, οι τρεις δικαστές έπληξαν τις ελπίδες του Τζόκοβιτς να κυνηγήσει την 21η νίκη-ρεκόρ Grand Slam στο Australian Open, μετά από ένα «πραγματικό roller-coaster» όπως σχολίασε το Reuters

Ο Σέρβος πρωταθλητής επιβιβάστηκε σε πτήση της Emirates με προορισμό το Ντουμπάι το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες μετά την απόφαση, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η πτήση επρόκειτο να απογειωθεί στις 10:30 μ.μ (τοπική ώρα)

Η οδύσσεια του Τζόκοβιτς

Ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, συνελήφθη για πρώτη φορά από τις μεταναστευτικές αρχές της Αυστραλίας στις 6 Ιανουαρίου και κρατήθηκε σε κέντρο μεταναστών της Μελβούρνης. Αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο στις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια συνελήφθη ξανά το Σάββατο.

Μετά τη νέα απόφαση που τον καλεί να πληρώσει και ένα τεράστιο ποσό για τα έξοδα της δίκης, ο Τζόκοβιτς δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένος που δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στο τουρνουά, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα (17/1), τόνισε όμως οτι σέβεται την απόφαση. «Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα», είπε σε δήλωσή του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο τουρνουά.

Ο 34χρονος Τζόκοβιτς είχε προσφύγει κατά της χρήσης διακριτικής ευχέρειας από τον υπουργό Μετανάστευσης της χώρας Άλεξ Χοκ να ακυρώσει τη βίζα του. Ο υπουργός είχε πει ότι ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια τάξη, επειδή η παρουσία του θα ενθάρρυνε τους μη εμβολιασμένους, εν μέσω της χειρότερης επιδημίας κορονοϊού στην Αυστραλία.

Ο ανώτατος δικαστής Τζέιμς Άλσοπ είπε ότι η δικαστική απόφαση βασίστηκε στη νομιμότητα της απόφασης του υπουργού στο πλαίσιο των τριών λόγων προσφυγής που κατέθεσε η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς. «Δεν αποτελεί μέρος της λειτουργίας του δικαστηρίου να αποφασίζει για την ουσία ή τη σοφία της απόφασης», είπε ο Άλσοπ, προσθέτοντας ότι οι τρεις δικαστές ήταν ομόφωνοι στην απόφασή τους. Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, είπε.

Οι αντιδράσεις στην υπόθεση

Το θέμα με τη βίζα του Σέρβου αστέρα κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και πυροδότησε μια συζήτηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από την συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού.

Η διαμάχη πήρε τεράστιες πολιτικές διαστάσεις, με τον πρωθυπουργό Σκοτ ​​Μόρισον, καθώς προετοιμάζεται για εκλογές που αναμένεται να γίνουν τον Μάιο. Η κυβέρνησή του έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τον χειρισμό της αίτησης βίζας του Τζόκοβιτς.

Ο Μόρισον χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η απόφαση θα βοηθήσει «να διατηρήσουμε τα σύνορά μας ισχυρά και να κρατήσουμε τους Αυστραλούς ασφαλείς». «Είναι πλέον καιρός να συνεχίσουμε με το Australian Open και να επιστρέψουμε στην απόλαυση του τένις αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε.

Ο Τζόκοβιτς είχε λάβει βίζα για να εισέλθει στην Αυστραλία, καθώς η μόλυνση από την Covid-19 στις 16 Δεκεμβρίου παρείχε τη βάση για ιατρική εξαίρεση από τις απαιτήσεις της Αυστραλίας να εμβολιάζονται όλοι οι επισκέπτες. Η εξαίρεση είχε λάβει το πράσινο φως απο την αρμόδια επιτροπή Tennis Australia.

Αυτή η εξαίρεση προκάλεσε οργή στην Αυστραλία, η οποία έχει υποστεί μερικά από τα πιο σκληρά lockdown στον κόσμο για την COVID-19 και όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι.

Κύμα συμπαράστασης

Αλλά ο παίκτης δέχθηκε τεράστιο κύμα υποστήριξης, ειδικά στην πατρίδα του τη Σερβία και από Σέρβους που ζουν στην Αυστραλία. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε : «Νομίζω ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι σκανδαλώδης, είμαι απογοητευμένη, νομίζω ότι απέδειξε πώς λειτουργεί το κράτος δικαίου ή καλύτερα να πούμε ότι δεν λειτουργεί σε ορισμένες άλλες χώρες».

Όλη η διαδικασία στην υπόθεση Τζόκοβιτς έμοιαζε με «κυνήγι μαγισσών» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αθλητή και του δήλωσε ότι αγωνιά να τον συναντήσει στην Σερβία.

«Βασανίζετε τον Τζόκοβιτς 11 μέρες για να του εκδώσετε μία απόφαση την οποία γνωρίζατε από την πρώτη ημέρα. Αν λέγατε από την αρχή ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο τουρνουά ο Τζόκοβιτς δεν θα ερχόταν ή θα εμβολιαζόταν. Αντί για αυτό τον ταλαιπωρείτε και τον βασανίζετε 11 ημέρες» τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι πρόθεση των αυστραλιανών αρχών ήταν να ταπεινωθεί ο Τζόκοβιτς αλλά τελικά - συμπέρανε - ταπεινώθηκε η Αυστραλία. «Ο Τζόκοβιτς μπορεί με το κεφάλι ψηλά να επιστρέψει στην Σερβία» καταλήγει στην δήλωσή του.

Στη Μελβούρνη, δεκάδες οπαδοί του Τζόκοβιτς, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, τραγούδησαν και έψαλλαν στην πλατεία του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου ενώ περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου. Συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα μεγάφωνο για να ακούσουν τον δικαστή να διαβάζει την απόφαση και όταν την άκουσαν πολλοί ξέσπασαν σε λυγμούς. «Αυτό που έκαναν σήμερα είναι τα πάντα εκτός από τη δικαιοσύνη», είπε η Νατάσα Μαρίνοβιτς, 44 ετών οπαδός του Τζόκοβιτς, σκούπιζοντας τα δάκρυά της. ​​

Στη Σερβία, η οργή ειναι επίσης έκδηλη. Το διοικητικό όργανο του τένις ανδρών ATP είπε ότι «η σημερινή απόφαση να επικυρωθεί η ακύρωση της αυστραλιανής βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύ λυπηρής σειράς γεγονότων»

Η απόφαση όπως ήταν επόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και φυσικά στο χώρο του αθλητισμού.

Οι αθλητές τον στηρίζουν

Ο άλλοτε πρωταθλητής του τένις, κάτοχος επτά τίτλων Grand Slam, Ματ Βιλάντερ, τόνισε στο Eurosport: «Είμαι έκπληκτος και σοκαρισμένος. Είμαι επίσης λίγο εξαντλημένος γιατί ακούμε γι' αυτό εδώ και μια εβδομάδα. Εκφράζω πολλά εύσημα στον Νόβακ για την προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα ήξερε ότι μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να συμβούν διάφορα λόγω των κανόνων που υπάρχουν με τους εμβολιασμούς.

Τώρα, εάν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα νέο Νο1; Λοιπόν, αυτό είναι δυνατό. Νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από το πόσα ταξίδια θα επιτρέπονται στον Νόβακ, σε πόσα τουρνουά θα του δοθεί άδεια να συμμετάσχει και στο τέλος, εάν θα πρέπει να εμβολιαστεί. Η καριέρα του είναι σε εξέλιξη και ίσως χρειαστεί να κάνει κάτι που δεν θέλει πραγματικά να κάνει.»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν το τέλος ενός πολιτικού "τσίρκου" διάρκειας μιας εβδομάδας - όλα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο Μόρισον δεν είχε εκδώσει εξαρχής βίζα στον Τζόκοβιτς»

Ο Καναδός τενίστας, Βάσεκ Πόσπισιλ, σχολίασε: «Ο Νόβακ δεν θα είχε πάει ποτέ στην Αυστραλία αν δεν του είχε δοθεί εξαίρεση για την είσοδο στη χώρα από την κυβέρνηση. Θα είχε αποχωρήσει πολύ νωρίτερα από το το Australian Open και θα ήταν σπίτι με την οικογένειά του και κανείς δεν θα μιλούσε γι΄ αυτό το χάος. Υπήρχε μια πολιτική ατζέντα που "έπαιζε" εδώ με τις εκλογές που πλησιάζουν, κάτι που δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανές.»

Το σχόλιό της έκανε και η Γαλλίδα τενίστρια, Αλιζ Κορνέ: «Ξέρω πολύ λίγα για να κρίνω την κατάσταση. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Νόβακ είναι πάντα ο πρώτος που υποστηρίζει τους παίκτες. Αλλά κανείς μας δεν τον υποστήριξε. Να είσαι δυνατός @DjokerNole.»

Μία πρώην αθλήτρια του τένις, η Ρενέ Σταμπς, είπε: «Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για το τένις, την Αυστραλία, το Australian Open και προφανώς για τον @DjokerNole. Ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο....»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: Εικόνες ντροπής στο σαλέ - Οι επισκέπτες μπαίνουν χωρίς πιστοποιητικά

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέα ισχυρή κακοκαιρία με παγετό και χιόνια ακόμα και στην Αττική

Θύελλα αντιδράσεων για την απέλαση του Τζόκοβιτς - «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

Survivor Spoiler 16/1: Φεύγει και η Μυριέλλα; Οι ανακοινώσεις του Λιανού που θα αλλάξουν το παιχνίδι

Μεγάλο κύκλωμα πίσω απο τον βιασμό της 24χρονης - Τι αποκάλυψε ο δικηγόρος της κοπέλας