ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για την Ουκρανία – Το μήνυμα στη Ρωσία

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για την Ουκρανία – Το μήνυμα στη Ρωσία
Διπλωματικός πυρετός για την κρίση στην Ουκρανία – Το μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Σαρλ Μισέλ

Διπλωματικός πυρετός για την κρίση στην Ουκρανία – Το μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Σαρλ Μισέλ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διπλωματικός πυρετός προκειμένου να αποφευχθεί μια εκτός ελέγχου κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία με εισβολή της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Παράλληλα οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν τις συναντήσεις που θα έχει σε Κίεβο και Μόσχα με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίζουν τις επαφές αυτές ως την τελευταία ευκαιρία πριν την ένοπλη σύρραξη.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωση που έσπευσε ωστόσο να «λειάνει» λίγο μετά η κυβέρνηση στο Κίεβο

Η βορειοατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη δήλωση του Ουκρανού Πρέσβη στη Βρετανία. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ κατοχυρώνονται στο σύνταγμα, τόνισε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ακόμη, σημείωσε ότι ο πρέσβης θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τι εννοούσε όσον αφορά την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Υπουργείο Εξωτερικών σε Έλληνες της Ουκρανίας: Εγκαταλείψτε αμέσως τη χώρα

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων κάλεσε τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αναχωρήσουν «άμεσα» από τη χώρα

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση με την οποία αποτυπώνεται η δραματική κατάσταση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Το ΥΠΕΞ συνιστά επίσης «στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο» υπενθυμίζοντας ότι «εν προκειμένω το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την Ουκρανία

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επιχείρηση τύπου «Χρυσόμαλλο Δέρας» σχεδιάζεται για την απομάκρυνση των Ελλήνων

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητάει συνάντηση με Ρώσους - Διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή πολέμου

Οι επιπτώσεις στην ενέργεια από μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία