ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελβετία θέλει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία
Η Ελβετία θα υιοθετήσει μέτρα εναντίον στοχευμένων ατόμων
AP

Η Ελβετία δεν υιοθέτησε τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, αλλά θα τηρήσει την παραδοσιακή της ουδετερότητα

Η Ελβετία θα ενεργήσει σε αλληλεγγύη με τη Δύση προκειμένου να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή ουδετερότητά της ενδεχομένως για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Παρότι δεν υιοθέτησε τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, η Ελβετία θα υιοθετήσει μέτρα εναντίον στοχευμένων ατόμων, επιχειρήσεων και οργανώσεων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ελβετία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

Σε αυτά θα περιλαμβάνεται η απαγόρευση σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες να συναλλάσσονται με αυτά.

«Για το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) είναι σαφές πως η Ελβετία θα υιοθετήσει απευθείας όλα τα μέτρα της ΕΕ που αφορούν άτομα και οργανώσεις. Για παράδειγμα, δεν θα επιτρέπεται πλέον στα άτομα αυτά να εισέρχονται στην Ελβετία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γκι Παρμελέν.

Όμως τα βήματα αυτά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελβετία να ενεργήσει ως ενδιάμεσος προκειμένου να βοηθήσει να εξευρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η σύγκρουση, είπαν.

«Η θέση μας, και πάνω απ΄όλα σκοπός μου, είναι να αφήσουμε τις πόρτες ανοικτές προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι δεν μπορούν πλέον να κάνουν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες - να κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους ανάμεσα σε χώρες που δεν έχουν πλέον διπλωματικές σχέσεις. Η Ελβετία μπορεί να παράσχει αυτή την προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ινιάτσιο Κασίς.

Θα ήταν δύσκολο για την Ελβετία να προταθεί ως μεσολαβητής καθώς θα πρέπει να περιμένει να την προσεγγίσουν, είπε ο Κασίς, αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε σε επαφή και είχαμε συνομιλίες». Δεν διευκρίνισε με ποιον είναι σε επαφή η Ελβετία.

Η Ελβετία είχε δώσει σήμα για την προσέγγιση χθες, Πέμπτη, όταν δήλωσε πως θα αυστηροποιήσει τους κανόνες της αλλά δεν θα παγώσει αμέσως δισεκατομμύρια φράγκα που κατέχουν Ρώσοι σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο Κασίς δήλωσε πως η Ελβετία εκκενώνει εν μέρει την πρεσβεία της στην Ουκρανία λόγω των μαχών στην πρωτεύουσα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε πως η Ελβετία είναι έτοιμη να συνδράμει τις προσπάθειες να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι πρόσφυγες για τη φρίκη των τελευταίων ωρών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τάνκερ της Μολδαβίας χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στην Οδησσό (pics)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστικό σχέδιο Πούτιν να «προσγειώσει» 10.000 Τσετσένους κομάντος στο Κίεβο