ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Το Newsbomb.gr στα καταφύγια του Λβιβ – Δραματικές ώρες για χιλιάδες πολίτες

Πόλεμος Ουκρανία: Το Newsbomb.gr στα καταφύγια του Λβιβ
Οι άμαχοι κλεισμένοι στα υπόγεια των πολυκατοικιών, περιμένουν την στιγμή που θα βγουν έξω.
Νίκος Χριστοφάκης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέσα σε λίγα 24ωρα η ζωή των κατοίκων της Ουκρανία άλλαξε δραματικά - Ο ήχος των σειρήνων αντικατέστησε τον χτύπο του ρολογιού, με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια για να ξεφύγουν από τη βροχή των ρωσικών πυραύλων - Ο Νίκος Χριστοφάκης καταγράφει εικόνες που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο 

Από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή των κατοίκων της Ουκρανίας άλλαξε. Από εκεί που απολάμβαναν την ηρεμία στα σπίτια τους, κλήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες να πάρουν μόνο τα απαραίτητα και να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια.

Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης βρίσκονται στην Ουκρανία και την πόλη Λβιβ στα δυτικά της χώρας καταγράφοντας τη ζωή στην εμπόλεμη ζώνη. Από τη μία η πόλη οχυρώνεται για να προστατευθεί από τους βομβαρδισμούς και ενδεχόμενη απόπειρα εισβολής από τα ρωσικά στρατεύματα και από την άλλη οι κάτοικοι προσπαθούν να προστατευθούν με κάθε τρόπο.

Δείτε το βίντεο:

Ο Νίκος Χριστοφάκης κατάφερε να μπει στα καταφύγια του Λβιβ, με την κάμερα του Newsbomb.gr να καταγράφει τον τρόπο διαβίωσης και επιβίωσης κάτω από την επιφάνεια της γης.

Λίγα τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Αυτό είναι το σκηνικό στα καταφύγια, με τους κατοίκους να προσπαθούν να βρουν το ψυχικό σθένος για να αντέξουν τους ήχους από τις σειρήνες, τις ερπύστριες και τα τραντάγματα από τους βομβαρδισμούς.

Δείτε τις εικόνες:

Διακόπηκε η απομάκρυνση των αμάχων στη Μαριούπολη

Η απομάκρυνση αμάχων από της στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι της Μαριούπολης διεκόπη, με τις ουκρανικές Αρχές να επικαλούνται παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη και προελαύνουν σε άλλα μέρη της χώρας, με σφοδρές μάχες να μαίνονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

Σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του Κιέβου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Πώς οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ σώζουν τα αγάλματα

Σχετικές ειδήσεις