ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: 6 ανθρωπιστικούς διαδρόμους άνοιξε η Ρωσία - Τους απορρίπτει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: 6 ανθρωπιστικούς διαδρόμους άνοιξε η Ρωσία - Τους απορρίπτει το Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που άνοιξαν για τους αμάχους την Καθαρά Δευτέρα
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που άνοιξαν για τους αμάχους την Καθαρά Δευτέρα

Σε εξέλιξη είναι από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας καθώς βρισκόμαστε στην 12η ημέρα του πολέμου με την Ρωσία να υποστηρίζει ότι έχει ανοίξει έξι «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και την Ουκρανία να την κατηγορεί για ανηθικότητα και να απορρίπτει τις λύσεις που προτάθηκαν.

Σημεία προστριβής αυτή τη φορά είναι αφενός το γεγονός ότι την ώρα που οι Ρώσοι ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός για να ανοίξουν οι έξι διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε άλλες περιοχές, και αφετέρου ότι οι περισσότεροι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους οδηγούν σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RIA Novosti μόνο για δύο από τις τέσσερις πόλεις για τις οποίες υπάρχει διαδικασία εκκένωσης – τη Μαριούπολη και τη Σούμι – οι διαδρομές οδηγούν σε άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Από τις άλλες δύο, το Κίεβο και το Χάρκοβο, οι άμαχοι που θα φύγουν θα κατευθυνθούν είτε στη Ρωσία είτε στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το RIA Novosti οι διαδρομές έχουν ως εξής:

  • Μαριούπολη - Διαδρομή 1: Novoazovsk, Taganrog, Rostov-on Don (Ρωσία) και μετά μεταφορά σε κάποιο προσωρινό κέντρο παραμονής είτε με αεροπλάνο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο
  • Μαριούπολη – Διαδρομή 2: Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Zaporizhzhya (Ουκρανία)
  • Χάρκοβο: Nekhoteyevka, Belgorod (Ρωσία)
  • Σούμι – Διαδρομή 1: Sudzha, Belgorod (Ρωσία)
  • Σούμι – Διαδρομή 2: Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ουκρανία)
  • Κίεβο: Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Chernobyl, Gden', Gomel (Λευκορωσία) και από εκεί με αεροπλάνο στη Ρωσία

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η επιχείρηση θα διεξάγεται υπό την συνεχή επίβλεψή του με τη χρήση και με drone.

Αντιδρά η Ουκρανία

Εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε «εντελώς ανήθικη» την επιχείρηση προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν για να δημιουργήσει μια τηλεοπτική εικόνα.

«Είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να εκκενώσουν σε περιοχές της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που προκαλούν την κατάρρευση των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Φαίνονται σαν να συμφωνούν σε αυτούς αλλά αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για μια εικόνα της τηλεόρασης» πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι μιλώντας στο Reuters.

Λίγη ώρα αργότερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων. «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγουν ξανά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για απομάκρυνση των αμάχων