ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Το μαιευτήριο στη Μαριούπολη είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ, λέει ο Λαβρόφ

Πόλεμος Ουκρανία: Το μαιευτήριο στη Μαριούπολη είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ, λέει ο Λαβρόφ
Φωτογραφία από το χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης.
AP

Πόλεμος στην ΟυκρανίαΤο επιχείρημα της Ρωσίας ότι το μαιευτήριο στη Μαριούπολη είχε καταληφθεί από το ναζιστικό τάγμα Αζόφ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από την Αττάλεια της Τουρκίας, ανέφερε ότι «παρουσιάσαμε αυτά τα στοιχεία πριν από τρεις μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Ο κ. Λαβρόφ επέμεινε ότι «η Ρωσία μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να επιλύσει το ζήτημα της ασφάλειας μέσω της διπλωματίας» και επανέλαβε ότι «θέλουμε η Ουκρανία να είναι ουδέτερη, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία μαζί με εγγυήσεις ασφάλειας για τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, «η Δύση θέλει από την Ουκρανία μόνο ένα πράγμα – να καταπολεμεί οτιδήποτε ρωσικό». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως όπλο» και επεσήμανε ότι «η Ρωσία δεν θα παρακαλά τη Δύση να αγοράζει το πετρέλαιο και το αέριό μας, έχουμε άλλες αγορές».

Τέλος, τόνισε ότι «οι προμήθειες φορητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία δημιουργούν απειλές για την πολιτική αεροπορία, δεν είναι σαφές πού θα βρεθούν οι πύραυλοι στη συνέχεια».

Βρετανία: «Έγκλημα πολέμου η επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης»

Με σκληρή γλώσσα κατά της ρωσικής πλευράς μίλησε ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, με αφορμή το χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης. «Αυτό που βλέπετε στις τηλεοπτικές οθόνες σας είναι έγκλημα πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Χίπι.

Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία δεν βαραίνουν μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και όσους τα διαπράττουν επί του εδάφους.

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι οι σύμμαχοι στη δύση, συλλέγουν αποδείξεις για αυτά τα περιστατικά ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

«Αυτό που κάνει ο Πούτιν δεν είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ δύο στρατών. Πολιορκεί μια σειρά ουκρανικών πόλεων και διεξάγει πόλεμο κατά Ουκρανών αμάχων», είπε ο κ. Χίπι στο Sky News.

Σε συνέντευξη στο Times Radio, εξάλλου, ο υφυπουργός τόνισε ότι ένας πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία δε θα είναι σαν τις συρράξεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Οι συνέπειες συμμετοχής στον πόλεμο θα ήταν η εκτόξευση πυραύλων κρουζ και αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο κ. Χίπι.

Προειδοποίησε επίσης εν ενεργεία Βρετανούς στρατιώτες να μην μεταβαίνουν στο ουκρανικό μέτωπο για να πολεμήσουν, καθώς είναι κάτι παράνομο.

Είπε επίσης ότι οποίος πηγαίνει εκεί δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι θα βγάλει μερικές selfie και θα φύγει. «Όταν περάσεις τα σύνορα για να πολεμήσεις, είσαι εκεί για τα καλά», είπε ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας σχολιάζοντας την παραδοχή του βρετανικού στρατού ότι ορισμένοι αδικαιολογήτως απόντες στρατιώτες ίσως έχουν μεταβεί στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πόλη – φάντασμα το Κίεβο! Έφυγαν 2 εκατ. κάτοικοι - Έτοιμοι για τη μεγάλη επίθεση οι Ρώσοι