ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος ξανά στο Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τους Ουκρανούς - Καταστράφηκε η παροχή ενέργειας

Τρόμος ξανά στο Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τους Ουκρανούς - Καταστράφηκε η παροχή ενέργειας
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ξανά τη γραμμή παροχής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ αναφέρουν ουκρανικές πηγές 

Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ξανά τη γραμμή παροχής ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Το δημοσίευμα του SkyNews

Υπενθυμίζεται ότι χθες 13/3 το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που σημαίνει ότι τα συστήματα ψύξης λειτούργησαν ξανά κανονικά χωρίς να χρησιμοποιούν εφεδρική ισχύ.

Το υπουργείο έκανε την ανακοίνωση με διαδικτυακή ανάρτηση. Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης στο εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες.

IAEA-ΔΟΑΕ: Σταμάτησε η μετάδοση δεδομένων για το πυρηνικό υλικό στη Ζαπορίζια

Εν των μεταξύ, τα συστήματα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA-ΔΟΑΕ) που παρακολουθούσαν το πυρηνικό υλικό στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στην Ουκρανία σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη (9/3) ο οργανισμός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την Τρίτη (8/3) ανάλογη διακοπή μετάδοσης δεδομένων αναφέρθηκε στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ εν μέσω επείγοντος αιτήματος της Ουκρανίας προς τον ΔΟΑΕ, σχετικά με την εναλλαγή βαρδιών του τεχνικού προσωπικού και των φρουρών, 210 άτομα συνολικά, που εργάζονται στο εργοστάσιο.

«Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι ανησυχεί για την ξαφνική διακοπή τέτοιων ροών δεδομένων στα κεντρικά γραφεία του ΔΟΑΕ στη Βιέννη από τις δύο τοποθεσίες, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρηνικού υλικού με τη μορφή αναλωμένου ή φρέσκου πυρηνικού καυσίμου και άλλων τύπων πυρηνικού υλικού», ανέφερε η ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρήνος για την έγκυο και το μωρό της που «έσβησαν» στη Μαριούπολη

Live Blog: Βομβαρδίστηκε 9όροφο κτήριο στο Κίεβο λίγο πριν τις νέες διαπραγματεύσεις