ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο προτείνει λύση τύπου «Αυστρίας» ή «Σουηδίας» για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο προτείνει λύση τύπου «Αυστρίας» ή «Σουηδίας» για την Ουκρανία
Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το σύνταγμά της.
AP - Efrem Lukatsky

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο προτείνει λύση τύπου «Αυστρίας» ή «Σουηδίας» για την Ουκρανία.

Ως πιθανή λύση για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, που απαιτεί η Μόσχα, χαρακτήρισε το ουδέτερο καθεστώς της Σουηδίας ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδεχόμενος ότι η ιδέα αυτή είναι ήδη στο τραπέζι. Την πρόταση του Κρεμλίνου πάντως έσπευσε να απορρίψει με διαρροή η ουκρανική Προεδρία όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία όπως αυτό της «Αυστρίας» ή της «Σουηδίας» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβιβασμός για να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, οι όροι που θα περίμενε η Ρωσία για ένα ουδέτερο καθεστώς, δεν είναι ακόμη σαφείς. Ωστόσο η Ουκρανία θα έχει ακόμα τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το σύνταγμά της. Μέσα από αυτό απαγορεύεται η είσοδος σε στρατιωτικές συμμαχίες αλλά και η δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.

Τέλος να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που η Ουκρανία ακολουθήσει μια παρόμοια ρύθμιση, είναι πιθανό η Ουκρανία να μην μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Oυκρανία: Απορρίπτει το «σουηδικό ή αυστριακό» μοντέλο που προτείνει η Μόσχα

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι "ουκρανικό"», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανέφερε σε tweet του ότι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας», δηλαδή «αυστηρή συμφωνία με ορισμένες εγγυήτριες χώρες που έχουν σαφή νομική δέσμευση να αποτρέψουν ενεργά τις επιθέσεις στην Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης:

Live blog οι εξελίξεις στην Ουκρανία: Nέα έκρηξη στο Κίεβο - Επί τάπητος σενάρια αποκλιμάκωσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 35 οι νεκροί από τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικής βάσης