ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Στραγγαλίζει» το Κίεβο η Ρωσία - Κερδίζει διαρκώς εδάφη ανατολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Στραγγαλίζει» το Κίεβο η Ρωσία - Κερδίζει διαρκώς εδάφη ανατολικά
Σφίγγει ο κλοιός των Ρώσων στο Κίεβο
AP IMAGES

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά από μια παύση λίγων ημερών η πολεμική μηχανή της Ρωσίας φαίνεται πως «ζεστάθηκε» εκ νέου και ετοιμάζει την μεγάλη επίθεση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 24η ημέρα με τις ρωσικές δυνάμεις μετά από μια μικρή περίοδο «ηρεμίας» να αναλαμβάνουν ξανά τα ηνία στο πεδίο και να κερδίζουν διαρκώς εδάφη ενώ την ίδια ώρα το Κίεβο «στραγγαλίζεται».

Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη με τις τελευταίες εξελίξεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται πλέον να έχουν σπάσει (βέλη με έντονο κόκκινο χρώμα στον χάρτη) σε τουλάχιστον ένα σημείο την (μπλε στον χάρτη) ουκρανική γραμμή άμυνας στα δυτικά του Ντονμπάς.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί σε πολλά χωριά δυτικά του Ντονέτσκ τις τελευταίες δύο ημέρες. Πιο βόρεια, έχουν πλήξει την πόλη Ιζιούμ, που έχει μείνει θέρμανση, φαγητό και νερό», σημειώνουν οι New York Times.

Παράλληλα, οι δυνάμεις της «αρκούδας» κινούνται από τον ουκρανικό νότο, και με «εφαλτήριο» πλέον τη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ, μετακινούνται βορειότερα.

Οργή Κιέβου μετά το νέο «όχι» της Δύσης στην απαγόρευση πτήσεων

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται για 24η ημέρα σήμερα, η Ουκρανία επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά της για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που η Δύση εξακολουθεί να αρνείται.

Νέο λάδι στη φωτιά έριξε η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει στη σύγκρουση και δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία» είπε, προκαλώντας οργή στο Κίεβο και συγκεκριμένα στον Μιχαΐλο Ποντολιάκ, που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και είναι σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κάθε τέτοια δήλωση από Ευρωπαίους πολιτικούς ενθαρρύνει τη Ρωσία σε σφαγή στην Ουκρανία. Αν δεν αναγνωρίζετε τον πόλεμο και φοβάστε τον Πούτιν, τουλάχιστον μην κάνετε προκλητικές δηλώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ποντολιάκ.

Η δήλωση Ποντολιάκ έρχεται μετά την αναφορά της Μόσχας ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 εκτόξευσε για πρώτη φορά έναν υπερηχητικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal αέρος - εδάφους για να χτυπήσει ένα υπόγειο καταφύγιο όπλων και πυρομαχικών

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν χθες (18/3) τη ζωή τους στο Μικολάιφ από ρωσική πυραυλική επίθεση, αλλά υπάρχουν φόβοι οτι θα ανασυρθούν πολλοί περισσότεροι νεκροί. Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στρατώνες, όπου είχαν πάει και πολίτες για να εκπαιδευτούν για να πολεμήσουν.

Φόβοι για εκατόμβη νεκρών μετά τη ρωσική επιδρομή σε στρατόπεδο του Μικολάιφ

Το Mικολάιφ είναι μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία σφυροκοπούν οι Ρώσοι. Δεκάδες άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν την Παρασκευή (18/3) όταν βομβάρδισαν στρατώνα του ουκρανικού στρατού στο Μικολάιφ.

Οι διασώστες εξακολουθούσαν να αναζητούν επιζώντες στους στρατώνες το Σάββατο. Ο χώρος στέγαζε Ουκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονταν για να υπερασπιστούν την πόλη. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με το BBC News, υπάρχουν φόβοι όμως οτι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατακόρυφα. Οι αναφορές έδειξαν ότι τουλάχιστον ένας επιζών ανασύρθηκε από τα ερείπια.

Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάιφ, Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι αναμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

Οι Ρώσοι εκτόξευσαν δύο πυραύλους στους στρατώνες, ανέφερε το BBC. Ο ουκρανικός στρατός, ξεκινώντας μια αντεπίθεση, κατάφερε να απωθήσει τους Ρώσους, επιστρέφοντας μια αίσθηση κανονικότητας στην πόλη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Το Mικολάιφ έχει βιώσει εβδομάδες έντονων βομβαρδισμών μετά την απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη», ανέφερε ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Χάρντινγκ. «Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν στη συνέχεια να παρακάμψουν την πόλη προς τα βόρεια, αλλά αποτράπηκαν και πάλι από τους Ουκρανούς».

Ήταν ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος ένα μήνυμα για το ΝΑΤΟ;

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 εκτόξευσε έναν πύραυλο "Kinzhal" για να χτυπήσει ένα υπόγειο καταφύγιο όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Iβάνο Φρανκίβσκ της δυτικής Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την ενέργεια, σηματοδοτεί όμως μία νέα φάση στον πόλεμο που έχει μπει στην τέταρτη εβδομάδα του.

Το Kinzhal, που σημαίνει «στιλέτο» στα ρωσικά, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Πούτιν το 2018. Είναι πυρηνικά ικανό και έχει αυτονομία 1.500 έως 2.000 χιλιομέτρων. Αυτό όμως που κάνει τον πύραυλο τόσο θανατηφόρο είναι η ταχύτητά του – μπορεί να πετάξει με ταχύτητες δέκα φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου, δηλαδή περίπου 12.500 χιλιόμετρα/ώρα.

Η διαδρομή πτήσης του είναι επίσης ασταθής, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα τρέχον σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να το παρακολουθήσει και να το αναχαιτίσει αξιόπιστα με αυτή την ταχύτητα.

«Καθώς το έχει δοκιμάσει επανειλημμένα στη νότια Ρωσία με μεγάλη δημοσιότητα, δεν εκπλήσσομαι που το Κρεμλίνο αναζήτησε μια ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει πραγματικά στην Ουκρανία», σημειώνει ο Άλιστερ Μπάνκαλ, ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας αντέχει, αλλά σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να σταματήσει πλήρως τα πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας – επομένως μήπως το Kinzhal χρησιμοποιήθηκε χθες βράδυ, εν μέρει, για να στείλει ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ; αναρωτιέται ο αναλυτής.

Η περιοχή του Iβάνο Φρανκίβσκ σημειωτέον μοιράζεται σύνορα μήκους 50 χιλιομέτρων με τη Ρουμανία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα Bastion για να καταστρέψουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Έγκλημα της Ρωσίας στην Ουκρανία - Μόνο τότε θα αποκατασταθούν οι σχέσεις μας

Ουκρανία: Οργή Κιέβου μετά το νέο «όχι» της Δύσης στην απαγόρευση πτήσεων - «Ενθαρρύνετε τη σφαγή»

Ουκρανία: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών μετά τη ρωσική επιδρομή σε στρατόπεδο του Μικολάιφ

Σχετικές ειδήσεις