ΚΟΣΜΟΣ

Tζαμάικα: Ανάμικτα συναισθήματα για το πριγκιπικό ζεύγος Γουίλιαμ-Κέιτ στην πατρίδα της «ρέγκε»

To πριγκηπικό ζεύγος
To πριγκηπικό ζεύγος
Α.Ρ

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ κάνουν περιοδεία στην Καραϊβική, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στην Τζαμάικα , εν μέσω διαδηλώσεων κατά της μοναρχίας στο νησί της Καραϊβικής. Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ χαιρετίστηκαν σαν «αστέρες της ροκ» απο τα πλήθη που φώναζαν «σας αγαπάμε, σας αγαπάμε» στο Kίνγκστον, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τζαμάικα, την ώρα που ενισχύεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του νησιού το 2022 και αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο .

Διαδηλωτές κατά της μοναρχίας κατηγόρησαν το ζεύγος ότι επωφελείται από το «αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα» της δουλείας, την ώρα που σύμφωνα με δημοσιεύματα η ανεξαρτητοποίηση της Τζαμάικα συζητείται πλέον στα «ανώτατα επίπεδα» της κυβέρνησης.

Πηγή δήλωσε στον Independent ότι η κυβέρνηση «πρέπει να ξεκινήσει τη «δημοκρατική διαδικασία». Τα σχόλια έγιναν παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ έγιναν δεκτοί με επευφημίες και ζητωκραυγές καθώς έφτασαν στο Trench Town. Το πριγκηπικό ζεύγος έμεινε μακριά από τους διαδηλωτές έξω από το κτίριο της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας

Η Κέιτ και ο Γουίλιαμ επισκέφτηκε το πρώην σπίτι του Μπομπ Μάρλεΐ και ο πρίγκιπας διάδοχος έπαιξε ποδόσφαιρο σε έναν αγώνα μαζί με τον Άγγλο αστέρας Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί. Οι Κέιμπριτζ έφτασαν στο Κίνγκτον εν μέσω τελετουργικής υποδοχής, ενώ μία ομάδα έως και 100 ατόμων έξω από το αεροδρόμιο ζητούσαν να γίνει το νησί δημοκρατία και η Βρετανία να πληρώσει αποζημιώσεις για τη δουλεία.

Ορισμένοι θέλουν να ζητήσει συγγνώμη ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και είναι κατανοητό ότι ο Γουίλιαμ θα αναφερθεί δημόσια στο θέμα της δουλείας σε μια κεντρική ομιλία απόψε το βράδυ (23/3). Νωρίτερα, ο δούκας και η δούκισσα του Κέμπριτζ δοκίμασαν ένα bobsleigh φτιαγμένο για δύο υπό το άγρυπνο βλέμμα της τελευταίας ομάδας Cool Runnings της Τζαμάικα.

Όταν ο Γουίλιαμ σκαρφάλωσε στο αγωνιστικό έλκηθρο (bobsleigh) στην παλιά γειτονιά του Μπομπ Μάρλεϊ, η Κέιτ δεν δίστασε και πήδηξε πίσω του. Ο μελλοντικός βασιλιάς έπαιξε επίσης με έναν από τους αθλητικούς ήρωές του σε έναν αγώνα με ντόπιους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο γεννημένος στο Κίνγκστον διεθνής Άγγλος Ραχίμ Στέρλινγκ δεχόταν ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα όποτε άγγιζε την μπάλα και ακούγονταν κραυγές για τον δούκα -αν και μερικές ειρωνικές όταν έκανε σουτ.

Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την επίσκεψή τους στο Μπελίζ, πρώτο σταθμό της περιοδείας τους στην Καραϊβική. Ο λόγος που το ζευγάρι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση ήταν μια διαμάχη που ξέσπασε για τα δικαιώματα των ιθαγενών.