ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Ανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι κυρώσεις της Δύσης θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο

Μεντβέντεφ: Ανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι κυρώσεις της Δύσης θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο
Μήνυμα στη Δύση από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντεβέντεφ, για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί
AP PHOTO

Μήνυμα στη Δύση από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντεβέντεφ, για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί

Είναι «ανόητο» να πιστεύει κανείς ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, σημείωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το μόνο που θα κάνουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αρχές, υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο RIA.

Η Δύση επέβαλε σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά έπειτα από έναν μήνα πολέμου, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα συνεχίσει την επίθεση έως ότου εκπληρώσει τους στόχους του για την, σύμφωνα με το ίδιο, "αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας. Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν ειδικά στο στόχαστρο δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει ακόμη και την παραμικρή επιρροή στη θέση της ηγεσίας της χώρας;», σχολίασε ο Μεντβέντεφ δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση».

Ρωσία: «Επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» τα σχέδια του NATO στην ανατολική του πτέρυγα

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική» την «συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

«Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης επιταχύνεται» εξαιτίας των ενεργειών «της συμμαχίας», υποστήριξε και έκρινε ότι το NATO επιβεβαιώνει τον αντιρωσικό του προσανατολισμό.

Δεσμευόμενη να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, «η συμμαχία επιβεβαιώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των εχθροπραξιών», υποστήριξε ακόμη η Ζαχάροβα.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το NATO ενεργοποίησε αμυντικά σχέδια –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής του άμυνας–, συμφώνησε να αναδιαταχθούν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και έθεσε 40.000 στρατιωτικούς, αεροπορικούς και ναυτικούς πόρους στην ανατολική του πτέρυγα υπό απευθείας νατοϊκή διοίκηση ενώ συγκροτούνται τέσσερις επιπλέον σχηματισμοί μάχης ώστε άμεσα να μπορούν να αναπτυχθούν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας ότι υιοθετούν άβουλα την επιδίωξη των ΗΠΑ να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας, να κλιμακωθεί η λεγόμενη στρατηγική αποτροπής. Μίλησε για αντιρωσική υστερία που αξιοποιείται για να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων, από τις οποίες ιδίως η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει μεγάλα οικονομικά κέρδη, όπως υπογράμμισε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το NATO συγκαλύπτει «μυστικά εργαστήρια» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για την έρευνα πάνω σε βιολογικά και χημικά όπλα –η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό– την ώρα που κατηγορεί αδίκως τη Ρωσία ότι εκείνη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ περιέγραψε εξάλλου δηκτικά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες με τη φράση «συνεδρία αυθυποβολής σε πλύση εγκεφάλου».