ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ξεπουλάνε» στις ΗΠΑ τα πυρηνικά καταφύγια

Θραύση κάνουν τα καταφύγια στις ΗΠΑ
Θραύση κάνουν τα καταφύγια στις ΗΠΑ
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Αμερικανοί σπεύδουν να αγοράσουν πυρηνικά καταφύγια υπό το φόβο μίας γενικευμένης σύρραξης γράφει η εφημερίδα Guardian

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία, οι Αμερικανοί πολίτες σπεύδουν μαζικά να προμηθευτούν πυρηνικά καταφύγια, σύμφωνα με τον Guardian που έκανε σχετικό ρεπορτάζ. Την ώρα που το ΝΑΤΟ επανεξετάζει την πολιτική του για την αντιμετώπιση πιθανών πυρηνικών, βιολογικών και χημικών επιθέσεων από τη Ρωσία και την πρόσφατη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας που μπορεί να πλήξει στόχους πέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, πολλοί ειναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τις οικογένειές τους σε περίοδο κρίσης.

Προμήθειες συγκεντρώνουν οι πολίτες και στις ΗΠΑ

Το πιστοποιεί μεταξύ άλλων ο Γκάρι Λιντς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rising S στο Τέξας που κατασκευάζει, παραδίδει και θάβει καταφύγια σε αυλές. Τα καταφύγια είναι κουτιά από ατσάλι, που συναρμολογούνται σαν παιδικά τουβλάκια, ενώ μπορούν να κατασκευαστούν σε όποιο μέγεθος επιθυμεί – και μπορεί να πληρώσει – ο πελάτης.

Οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 1000% από το 2018 μέχρι σήμερα, εξαιτίας του φόβου που προκάλεσαν στους πολίτες η πανδημία, οι κοινωνικές ταραχές, η κλιματική αλλαγή και πλέον ο πόλεμος. «Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, κανονικά θα έπρεπε να είχαμε λιγότερα από 100 αιτήματα. Τελικά ήρθαν περισσότερα από 3.000», τόνισε. Τον Φεβρουάριο πούλησε πέντε καταφύγια σε μια μέρα, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 70 έως τα 240 χιλιάδες δολάρια.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφύγια

Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον 5.000 προσβάσιμα καταφύγια για την περίπτωση βομβαρδισμών, πολλά εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Στις ΗΠΑ, από την άλλη, τα δημόσια καταφύγια είναι ελάχιστα. Η εξήγηση γι'αυτό ειναι οτι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Σοβιετική Ένωση επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στις υποδομές προστασίας των αμάχων, ενώ οι ΗΠΑ μετατόπισαν την ευθύνη και το κόστος στους ίδιους τους πολίτες.

Καταφύγια στις ΗΠΑ

Ο Λιντς υποστηρίζει ότι ορισμένοι πελάτες αγοράζουν εξαιτίας του πανικού. «Είναι σίγουρο ότι αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο αρκετές οικογένειες συζητούν ότι έχουν ανάγκη από ένα οχυρό καταφύγιο», παρατηρεί. «Όμως στο παρελθόν έχουμε αποστείλει καταφύγια και στην Ουκρανία, τα οποία είμαι σίγουρος ότι χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή».

Αύξηση στις αγορές καταφυγίων

Αντίστοιχη κίνηση διαπιστώνουν και άλλες εταιρείες κατασκευής καταφυγίων. Η ιταλική Minus Energie, η οποία έχει εγκαταστήσει συνολικά 50 καταφύγια στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, έλαβε 500 αιτήματα στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για τα καταφύγια που θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Ο Τζον Ράμεϊ, ιδρυτής της ιστοσελίδας The Prepared, που εστιάζει στην προετοιμασία για τέτοιου είδους έκτακτες συνθήκες, αναφέρει ότι οι «επισκέπτες» του πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. «Οι περισσότεροι φτάνουν στην ιστοσελίδα μέσα από λέξεις-κλειδιά όπως «πυρηνικά, «ιώδιο» και «δηλητηρίαση από ραδιενέργεια».

Η «βιομηχανία έκτακτης ανάγκης»

Έρευνα του National Geographic που δημοσιεύτηκε το 2012 είχε διαπιστώσει ότι το 62% των Αμερικανών πίστευαν ότι ο πλανήτης θα έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη καταστροφή εντός των επόμενων 20 ετών. Ένα 40% εκτιμούσε ότι η αποθήκευση προμηθειών και η οικοδόμηση ενός καταφυγίου ήταν καλύτερη επένδυση από την αποταμίευση για τα χρόνια της σύνταξης.

Μεταξύ του 2017 και του 2025, η παγκόσμια αγορά της «διαχείρισης περιστατικών και έκτακτων αναγκών» αναμένεται να απογειωθεί από τα 75,5 στα 423 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ο αριθμός των ανθρώπων που αγοράζουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης διπλασιάστηκε μεταξύ του 2020 και του 2021. Εκείνοι που αγοράζουν τις περισσότερες προμήθειες είναι οι millennials, οι οποίοι σε ποσοστό 77,7% δηλώνουν οτι έχουν αποθέματα ή έχουν προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών.

Κοινότητες – καταφύγια

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα καταφύγια δεν είναι ικανά να προστατεύσουν από πολλές άλλες απειλές. Για παράδειγμα, ο Λάρι Χολ, ο άνθρωπος πίσω από το Survival Condo, το πιο ακριβό και πολυτελές ιδιωτικό καταφύγιο στον κόσμο, παρά λίγο να πεθάνει από κορονοϊό στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Ταυτόχρονα, δεν είναι καθόλου σπάνιο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τα διαφημιζόμενα καταφύγια και συγκροτήματα καταφυγίων εντέλει να μην οικοδομούνται ποτέ.

Έτσι, πολλοί από τους ανθρώπους που αισθάνονται αναγκασμένοι να προετοιμαστούν για τέτοιου είδους θανάσιμους κινδύνους επιλέγουν μια άλλη οδό: τη μετακίνηση σε εκτάσεις στην επαρχία, όπου μπορούν να επιτύχουν συνθήκες σταθερότητας σε κοινότητες και ράντσα, καλλιεργώντας μόνοι τους το φαγητό τους και μένοντας μακριά από τα αστικά κέντρα που γίνονται συχνότερα στόχος.