ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Έρχονται νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - Τι εξετάζεται

ΗΠΑ κυρώσεις σε Ρωσία
Οι κυρώσεις θα προβλέπουν απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη Ρωσία
AP

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα ανακοινώσουν την Τετάρτη νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν αύριο Τετάρτη (6/4) έναν νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Οι κυρώσεις θα προβλέπουν απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη Ρωσία, αύξηση των περιορισμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικές εταιρείες, ενώ θα βάζουν στο «στόχαστρο» Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.

Σημειώνεται ότι νέο γύρο σκληρών κυρώσεων ανακοινώνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, στον απόηχο των καταγγελιών για σφαγή αμάχων.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Κομισιόν πρόκειται να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να:

  • απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εισήγαγε το 2020 το 19,3% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία.
  • απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία ημιαγωγών, υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων, τεχνολογίας εξόρυξης LNG και άλλου εξοπλισμού. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ τον χρόνο.
  • απαγορεύσει εισαγωγές από Ρωσία ξυλείας, πλαστικού, τσιμέντου, χημικών, υψηλής αξίας τροφίμων (περιλαμβάνεται το χαβιάρι) και ποτών (βότκα). Η αξία των συγκεκριμένων προϊόντων φτάνει τα 5 δισ. ευρώ).
  • απαγορεύσει την είσοδο στην Ευρώπη ρωσικών φορτηγών και οχημάτων.

Παράλληλα σχεδιάζει να μπλοκάρει τις συναλλαγές με την τράπεζα VTB και άλλους τρεις ρωσικούς ομίλους.