ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γαλλία: Σταθεροποιεί το προβάδισμά του ο Μακρόν - Τη Μ.Τετάρτη το κρισιμο ντιμπέιτ

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
AP

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λε Πεν σταθεροποιείται, λίγα 24ωρα πριν απο τις πιο κρίσιμες κάλπες των τελευταίων ετών στη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εδραιώσει το προβάδισμά του έναντι της Μαρίν Λεπέν καθώς η προεδρική κούρσα της Γαλλίας εισέρχεται στην τελευταία της εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Έξι ημέρες από τον δεύτερο γύρο που θα κρίνει ποιος θα καταλάβει το Μέγαρο των Ηλυσίων για τα επόμενα πέντε χρόνια, και οι 16 δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου εμφάνισαν τον Γάλλο πρόεδρο να προηγείται, με διαφορά μεταξύ 7 και 12 ποσοστιαίων μονάδων.

Και οι δύο υποψήφιοι επέλεξαν ελαφριά θέματα για την ατζέντα τους πριν από την κρίσιμη τηλεμαχία τους αύριο Τετάρτη (20/4) που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την εκστρατεία: Το 2017, όταν οι δύο υποψήφιοι είχαν αναμετρηθεί ξανά σε ντιμπέιτ, η κακή απόδοση της Λε Πεν θεωρήθηκε ευρέως οτι οδήγησε στην ήττα της στο δεύτερο γύρο.

Η κρίσιμη τηλεμαχία

Η Λε Πεν επέμεινε τη Δευτέρα ότι αυτή τη φορά ήταν καλύτερα προετοιμασμένη. «Ελπίζω να είναι μια πραγματική αντιπαράθεση ιδεών και όχι η διαδοχή υβριστικών, ψεύτικων ειδήσεων και υπερβολικών ειδήσεων που άκουσα την περασμένη εβδομάδα», είπε κατά την εκστρατεία στη Νορμανδία.

Ο Μακρόν εμφανίστηκε επίσης σίγουρος για την απόδοσή του, λέγοντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 το βράδυ της Κυριακής ότι έχει να επιδείξει «ένα έργο που αξίζει να γίνει γνωστό και την αίσθηση ότι στην ακροδεξιά, υπάρχει ένα πρόγραμμα που αξίζει να διευκρινιστεί».

Η αρχηγός του «Εθνικού Συναγερμού» επικεντρώθηκε σε ζητήματα του κόστους ζωής και γι'αυτό πέτυχε να μειώσει δραστικά το χάσμα μεταξύ της ίδιας και του Μακρόν, εξασφαλίζοντάς το 23,1% των ψήφων έναντι 27,8% του αντιπάλου της στον πρώτο γύρο.

Η Λε Πεν κατάφερε να «λειάνει» την εικόνα της και τη σκληρή ρητορική του κόμματος, πολιτική που απέδωσε καρπούς καθώς η ίδια θωρακίστηκε επίσης πίσω από τον ακροδεξιό αντίπαλό της στον πρώτο γύρο, τον ακροδεξιό δημοσιογράφο Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος απέσπασε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Εν όψει του δεύτερου γύρου μπαίνει στο μικροσκόπιο η πολιτική της στην οικονομία, την πρόνοια, τη μετανάστευση, την εξωτερική και το περιβάλλον, ενώ οι πιο αιχμηρές επιθέσεις από την ομάδα του Μακρόν μπορεί να έχουν επιβραδύνει τη δυναμική της.

Ανοίγει η ψαλίδα

Ορισμένες δημοσκοπήσεις αμέσως πριν από τον πρώτο γύρο έδειξαν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο έναντι της Λε Πεν με διαφορά μόλις τριών μονάδων. Το προβλεπόμενο προβάδισμα του προέδρου τώρα είναι κατά μέσο όρο οκτώ ή εννέα μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ενώ η καθημερινή παρακολούθηση Ipsos προβλέπει νίκη του με ποσοστό 56% έναντι 44%.

Τα Μέσα Ενημέρωσης αποδίδουν την αλλαγή τάσης στην πρόσφατη έκκληση της Λε Πεν για «στρατηγική προσέγγιση» με τη Μόσχα μετά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, την υπόσχεσή της να αφαιρέσει τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες και να απαγορεύσει νέες και την υπόσχεσή της να απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα σε δημόσιους χώρους.

Η ομάδα της τη Δευτέρα υποβάθμισε την πρόταση για τη μαντίλα, λέγοντας ότι «δεν είναι η προτεραιότητά της» στον αγώνα κατά του εξτρεμισμού και επίσης κατήγγειλε την «ύποπτη» χρονική στιγμή των κατηγοριών υπεξαίρεσης εναντίον της από το γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ.

Πολλές αναλύσεις υποστήριξαν ότι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του μανιφέστου της Λε Πεν – ένας νόμος για τη «μετανάστευση, την ταυτότητα και την ιθαγένεια» που θα καθιέρωνε μια «εθνική προτίμηση» για τους Γάλλους υπηκόους σε θέσεις εργασίας, πρόνοια, στέγαση και επιδόματα θα παραβίαζε την αρχή της ισότητας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Γαλλίας.

«Οι Γάλλοι κοιτάζουν πιο προσεκτικά το πρόγραμμά της και δεν φαίνεται να τους αρέσει αυτό που βλέπουν», λέει ο Mujtaba Rahman, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group για την Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς θα μοιάζει στην πράξη μια ενδεχόμενη προεδρία της Λε Πεν είναι απίθανο να αλλάξει τη γνώμη πολλών πεπεισμένων υποστηρικτών της, λένε οι δημοσκόποι, αλλά μπορεί να πείσει αρκετούς διστακτικούς ψηφοφόρους –ιδιαίτερα στα αριστερά– να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν.

Δεδομένου ότι οι εκλογές είναι πιθανό να κερδηθούν από τον υποψήφιο που μπορεί να φτάσει πέρα ​​από το στρατόπεδό του για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η άλλη επιλογή θα ήταν πολύ χειρότερη, και οι δύο υποψήφιοι επιδιώκουν να προσελκύσουν μερικούς από τους 7,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς στον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 33% των ψηφοφόρων του, κυρίως μετριοπαθείς που υποστήριξαν τον Μελανσόν επειδή ήταν ο μόνος αριστερός υποψήφιος με πιθανότητες να φτάσει στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουν Μακρόν.

Διαβάστε επίσης:

Εμανουέλ Μακρόν: Η φωτογραφία με το ανοιχτό πουκάμισο που έγινε viral