ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Gazprom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το 2021 εκτοξεύθηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ

Ρωσία: Η Gazprom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το 2021 εκτοξεύθηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ
AP IMAGES

Την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πολλαπλασιάζονται, η Gazprom κατέγραψε μυθικά κέρδη για το 2021.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά του κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), έναντι των 135,3 δισεκατομμυρίων ρουβλιών την περίοδο της πανδημίας, το 2020, λόγω των αυξημένων τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια που ήταν το 2020.

Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια τη Ρωσία

Ρωσικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg υποστηρίζουν ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, όπως ζήτησε η Μόσχα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην Gazprombank που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στη διαδικασία που ζητά ο Πούτιν.

Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως, μετά την απόφαση της Gazprom να κόψει την παροχή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, γιατί δεν έκαναν πληρωμές με τη μέθοδο που απαιτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «κίνηση εκβιασμού».

Η κίνηση είναι «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» και δείχνει την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου, υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, δηλώνοντας παράλληλα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για αυτό το σενάριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους για να εξασφαλίσει εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρο το μπλοκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο ως όπλο εκβιασμού και υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος ενεργειακός προμηθευτής.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει με τη νέα μέθοδο πληρωμής. Σημείωσε ότι οι αγοραστές απλά θα πρέπει να ανοίξουν νέους λογαριασμούς και ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις τιμές. «Ντε φάκτο δεν αλλάζει τίποτα», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.