ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν επιβεβαιώνει δημοσίευμα περί αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν επιβεβαιώνει δημοσίευμα περί αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας

Η Wall Street Journal ανέφερε την Τετάρτη (11/5) πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταθέσει αίτημα στο Κογκρέσο για την έγκριση του σχεδίου αναβάθμισης τουρκικών F-16

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε επίσημα, σχετικά με δημοσίευμα περί αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει, για την ώρα, επίσημη κοινοποίηση της πρότασης αυτής στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, ανέφερε ότι «ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές Αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».

Πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ουσιαστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την απάντησή του επιβεβαιώνει ότι επί του παρόντος δεν έχει ενημερωθεί μέσω της επίσημης διαδικασίας το Κογκρέσο, συνεπώς οι συζητήσεις Ουάσιγκτον Άγκυρας για τις αναβαθμίσεις γίνονται ακόμη σε ανεπίσημο και προκαταρκτικό στάδιο.

Πληροφορίες διεθνών Μέσων αναφέρουν ότι, η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.