ΚΟΣΜΟΣ

H Σουηδία υπέγραψε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

H Σουηδία υπέγραψε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Το αίτημα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας

Το αίτημα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας

Με την υπογραφή της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας που μπήκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης επισημοποιήθηκε το αίτημα της χώρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις από τη Ρωσία.

Η υπογραφή του αιτήματος από τον Αν Λίντε έγινε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση με σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως το SVT να κάνουν λόγο για «ιστορική στιγμή».

Στις δηλώσεις της για την υπογραφή της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας έκανε λόγο για σοβαρή εξέλιξη για την οποία, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα».

Η κυρία Λίντε ξεκαθάρισε ότι η αίτηση δεν θα υποβληθεί μαζί με αυτή της Φινλανδίας.

Εντωμεταξύ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στο φινλνανδικό κοινοβούλιο σχετικά με το αν η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή σε υποβολή αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση θα γίνει βάσει έκθεσης που θα υποβληθεί από τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια ενώ θα υπάρξει ψηφοφορία αν κατατεθεί διαφορετική πρόταση.

Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι σε περίπτωση θετικής υπερψήφισης, στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιίστο, για να υποβληθεί στη συνέχεια στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Την ίδια ώρα την εκτίμηση ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη διατύπωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Διαβάστε επίσης:

Υφαντής στο Newsbomb: Πρόκληση αλλά και αναγκαιότητα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Η τουρκική «παραφωνία»