ΚΟΣΜΟΣ

Mέρκελ: Η πρώτη συνέντευξη μετά την καγκελαρία - Τι είπε για Πούτιν, Ουκρανία και το ρόλο της

H Άνγκελα Μέρκελ
H Άνγκελα Μέρκελ

Στην πρώτη συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από την εξουσία, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία και είπε ότι δεν κατηγορεί τον εαυτό της για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Την πρώτη της συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από το προσκήνιο, έδωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας για «τα προκλητικά ζητήματα της εποχής μας» με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλεξάντερ Όσανγκ στο θέατρο Berliner Ensemble στο Βερολίνο Η Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι προσπάθησε σκληρά όταν ήταν στην εξουσία για να αποτρέψει την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία στη σημερινή κατάσταση, προσθέτοντας ότι δεν κατηγορεί τον εαυτό της που δεν προσπάθησε αρκετά.

«Με θλίβει που δεν πέτυχε, αλλά δεν κατηγορώ τον εαυτό μου ότι δεν προσπάθησα», είπε η Μέρκελ, μιλώντας για την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ του 2014 με τη Ρωσία. Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Η Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, είπε ότι η συμφωνία του Μινσκ ηρέμησε την κατάσταση και έδωσε στην Ουκρανία χρόνο να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

«Τι θα είχε συμβεί αν κανείς δεν νοιαζόταν το 2014 και ο Πούτιν απλώς συνέχιζε; Δεν θέλω να μάθω καθόλου», πρόσθεσε. Η Μέρκελ είπε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη «βάναυση περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» από τη Ρωσία στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ήταν κατά της ένταξης στην Ουκρανία στο ΝΑΤΟ επειδή ήθελε να αποτρέψει την κλιμάκωση με τη Ρωσία και η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη.

«Δεν ήταν αυτή η Ουκρανία που γνωρίζουμε σήμερα... Η χώρα δεν ήταν σταθερή, ήταν γεμάτη διαφθορά», είπε. Μιλώντας άπταιστα τα ρωσικά αφού μεγάλωσε στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, η Μέρκελ επικρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για την υποστήριξη του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.

Η πρώην καγκελάριος υπερασπίστηκε την πολιτική της για υποστήριξη του εμπορίου με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Ευρώπη και η Ρωσία ήταν γείτονες που δεν μπορούσαν να αγνοήσουν ο ένας τον άλλον. Είπε ότι δεχόταν ερωτήσεις σχετικά με την πρώην Σοβιετική Ένωση καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της, αλλά δεν ήταν ποτέ δυνατό να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος. «Απλώς δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική ασφάλειας για να το αποτρέψουμε», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ, έκανε μια σύντομη δήλωση λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, αλλά η σιωπή της έκτοτε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τον Απρίλιο, επικρίθηκε επειδή επισκέφτηκε την Ιταλία λίγο μετά τα νέα για φρικαλεότητες στη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, αντί να δεχθεί την πρόσκληση και να επισκεφθεί την Ουκρανία.

«Προκλήθηκε στη Μπούτσα, έφτασε στη Φλωρεντία», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Bild για την επίσκεψή της. Στη συνέντευξη που κράτησε μιάμιση ώρα, η 67χρονη Μέρκελ είπε ότι ήξερε ότι το ταξίδι θα ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι πλέον καγκελάριος. «Αυτό το ταξίδι ήταν πολύ σημαντικό για μένα για τη διαδικασία αποσύνδεσής μου από την πολιτική» απάντησε στους επικριτές της.