ΚΟΣΜΟΣ

Σιγκαπούρη: Εκτελέστηκαν δυο έμποροι ναρκωτικών δια απαγχονισμού

Σιγκαπούρη: Εκτελέστηκαν δυο έμποροι ναρκωτικών δια απαγχονισμού

Συνολικά στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις εκτελέσεις από τον Μάρτιο και μετά.

Δύο λαθρέμποροι ναρκωτικών απαγχονίστηκαν σήμερα στη Σιγκαπούρη, ανεβάζοντας σε τέσσερις τις εκτελέσεις που έχουν γίνει στην πόλη κράτος από τον Μάρτιο, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Οι δύο καταδικασθέντες, ένας κάτοικος Σιγκαπούρης 48 ετών και ένας Μαλαίσιος 31 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για διακίνηση ηρωίνης στην ίδια υπόθεση που χρονολογείται από το 2016.

Ο Μαλαίσιος είχε προσπαθήσει να ασκήσει έφεση την Τετάρτη, όμως αυτή απορρίφθηκε.

Έπειτα από δύο χρόνια που είχαν ανασταλεί οι εκτελέσεις, οι αρχές της Σιγκαπούρης άρχισαν και πάλι τον Μάρτιο να εκτελούν καταδικασμένους σε θάνατο, με τον απαγχονισμό ενός εμπόρου ναρκωτικών. Τον επόμενο μήνα εκτελέστηκε ένας ψυχικά ασθενής από τη Μαλαισία, επίσης για λαθρεμπόριο ηρωίνης, ένα περιστατικό που είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Η εφαρμογή της θανατικής ποινής στη Σιγκαπούρη αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε η Έμερλιν Γκιλ αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία. Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης «να τερματίσει αυτή την επονείδιστη και απάνθρωπη τιμωρία».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Σιγκαπούρης Κ. Σανμουγκάμ υπεραμύνθηκε της εφαρμογής της θανατικής ποινής, εκτιμώντας ότι «έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα σοβαρό αποτρεπτικό μέσο για τους επίδοξους λαθρέμπορους ναρκωτικών».