ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Έλαβε εμπιστοσύνη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ισραήλ: Έλαβε εμπιστοσύνη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Με 71 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχημάτισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαούλ Μοφάζ, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συμφωνία αυτή θέτει τον Νετανιάχου επικεφαλής ενός από τους ευρύτερους κυβερνητικούς συνασπισμούς στην ιστορία του Ισραήλ (94 έδρες σε σύνολο 120). Πρόκειται για την έβδομη κυβέρνηση συνασπισμού από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ο Μοφάζ ορίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, ενώ θα προεδρεύει του συμβουλίου των σημαντικότερων υπουργών και του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ.

Νετανιάχου και Μοφάζ συμφώνησαν ότι θα προτείνουν την τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει στους υπερορθόδοξους εβραίους να εξαιρούνται της στρατιωτικής θητείας. Επίσης θα προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους και διασφαλίζει την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους από το κοινοβούλιο.