ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: To πρώτο διάγγελμα του νέου μονάρχη - «Υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη»

Βασιλιάς Κάρολος: To πρώτο διάγγελμα του νέου μονάρχη - «Υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη»
O Βασιλιάς Κάρολος.
Photo Yui Mok - WPA Pool/Getty Images

Ο Κάρολος Γ απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της της μητέρας του, την οποία διαδέχτηκε στον θρόνο - «Υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη, αγάπη και αφοσίωση», ανέφερε ο νέος μονάρχης

Στο πρώτο του διάγγελμα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του. Τόνισε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ η μητέρα μου έφυγε από κοντά μας. Της οφείλουμε πολλά, την αγάπη, τη στοργή, την κατανόηση. Η βασίλισσα έζησε μια ζωή εξαιρετικά. Κράτησε τις υποσχέσεις και την αξιοπρέπειά της. Αυτή την υπηρεσία ανανεώνω εγώ σήμερα, παρά την προσωπική και την οικογενειακή μας λύπη. Είναι βαθιά η αίσθηση ευγνωμοσύνης για τα περισσότερα από 70 χρόνια που υπηρέτησε τους λαούς. Έκανε θυσίες για το καθήκον της. Η αφοσίωσή της ως μονάρχη, ποτέ δεν έκανε πίσω, παρά τις αλλαγές, ακόμα και στις ώρες των εορτών, της λύπης και των απωλειών», ανέφερε ο νέος Βασιλιάς.

Δείτε διάγγελμα:

Και πρόσθεσε: «Όπως θυμόμαστε στην οικογένεια συνέθετε τις αρετές μαζί με το χιούμορ και με τις καλύτερες ανθρώπινες ιδιότητες. Μοιράζομαι μαζί σας την αίσθηση της απώλειας. Οι αξίες μας πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Ο ρόλος και τα καθήκοντα της μοναρχίας όπως και οι σχέσεις του μονάρχη με την εκκλησία της Αγγλίας στην οποία η πίστη μου είναι βαθιά ριζωμένη, παραμένουν. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό προς τις αξίες και τις ευθύνες της μοναδικής παράδοσής μας και του συστήματος διακυβέρνησής μας. Υπόσχομαι ότι όσο καιρό μου δώσει ο θεός θα κρατήσω το Σύνταγμά μας στην καρδιά του έθνους μας. Όποια και αν είναι η πίστη σας, υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη, ευθύνη και αγάπη όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή».

Επιπλέον ο μονάρχης σημείωσε: «Το 1947, στα 21α γενέθλιά της, σε διάγγελμά της προς την Κοινοπολιτεία από το Κέιπ Τάουν δήλωσε πως θα αφιερώσει τη ζωή της – όση και αν ήταν – στο να υπηρετεί τους πολίτες. Ήταν κάτι παραπάνω από υπόσχεση. Ήταν μια πρωτοφανής προσωπική δέσμευση, η οποία χαρακτήρισε ολόκληρη τη ζωή της».

Αύριο θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς

Ο Κάρολος Γ' θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ από το προεδρείο του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).
Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σήμερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία απεβίωσε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, καθώς και αυτές του πύργου του Ουίνδσορ, άρχισαν να ηχούν ενώ ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ' βρίσκόταν καθ' οδόν προς το Λονδίνο από την κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε σήμερα φόρο τιμής ενώπιον του κοινοβουλίου στην εκλιπούσα βασίλισσα χαιρετίζοντας «μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που γνώρισε ο κόσμος» και «τη μεγαλύτερη διπλωμάτη» του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Τα σοφά λόγια της μας έδωσαν δύναμη στις πιο δύσκολες στιγμές. Στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας, μας έδωσε την ελπίδα ότι θα ξανασυναντηθούμε», υπογράμμισε ντυμένη στα μαύρα η πρωθυπουργός, η οποία θα γίνει δεκτή το απόγευμα από τον βασιλιά Κάρολο Γ'.