ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αλβανός «σωματέμπορος» βγάζει 1.000.000 λίρες την εβδομάδα διακινώντας μετανάστες

Βρετανία: Αλβανός «σωματέμπορος» βγάζει 1.000.000 λίρες την εβδομάδα διακινώντας μετανάστες

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία για δίκτυο σωματεμπόρων οι οποίοι μεταφέρουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες κάθε εβδομάδα. Οι βουλευτές ζήτησαν επείγουσα δράση για να «συντρίψουν» τα δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων που βγάζουν εκατομμύρια λίρες σπρώχνοντας απελπισμένους στις πλέον επικίνδυνες διελεύσεις της Μάγχης.

Μυστική έρευνα στη Daily Mail αποκάλυψε έναν Αλβανό γκάνγκστερ που διαχειριζόταν ανοιχτά το άθλιο εμπόριο στη Δουνκέρκη. Με το παρατσούκλι «Χρυσός Λέων», κερδίζει περίπου 1 εκατομμύριο λίρες την εβδομάδα στέλνοντας μετανάστες στη Βρετανία με σαθρές λέμβους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν ως πελάτες είπε ότι μπορούσε έναντι 4.500 λίρες το «κεφάλι» να τους περάσει στη χώρα και υποσχέθηκε ότι οι βρετανικές αρχές θα τους έδιναν φαγητό, κουβέρτες και ό,τι χρειάζονταν πριν τους βάλουν σε ένα ξενοδοχείο. «Μετά από αυτό, μπορείτε να πάτε όπου θέλετε», είπε.

Δείχνοντας πόσο εύκολα οι λαθρέμποροι μπορούν να ξεγελάσουν τις αρχές, ο γκάνγκστερ συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία λίγες ώρες αφότου τον συνάντησα οι δημοσιογράφοι – μόνο για να απελευθερωθεί το επόμενο πρωί για να συνεχίσει αμέσως τις επιχειρήσεις του.

Το δικό του δίκτυο είναι μόνο ένα από μια σειρά άκρως οργανωμένων συμμοριών διακίνησης που εντόπισε η εφημερίδα στη βόρεια Γαλλία. Εχει 600 άτομα σε λίστα αναμονής για θέσεις σε μικρά σκάφη.

Περισσότεροι από 32.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μάγχη με μικρά σκάφη μέχρι στιγμής φέτος – περισσότεροι από ό,τι κατάφεραν να περάσουν ολόκληρο το 2021.

Οι Αλβανοί αντιπροσώπευαν περίπου το 60% των αφίξεων το καλοκαίρι. Τα ταξίδια με μικρά σκάφη είναι άκρως επικίνδυνα και μερικές φορές θανατηφόρα, με 27 μετανάστες – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – να πνίγονται όταν μια λέμβος κατέρρευσε στα ανοιχτά του Καλέ τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Place de la Gare της Δουνκέρκης – η έδρα των σταθμών τρένων και λεωφορείων – έχει γίνει πλέον σημαντικός σταθμός για όσους ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα οικονομικά ξενοδοχεία που περιβάλλουν την πλατεία είναι γεμάτα με μετανάστες που περιμένουν μια βάρκα, ενώ οι οδηγοί ταξί προσφέρουν μια ειδική προσφορά 30 ευρώ για να μεταφέρουν σε παράνομο στρατόπεδο. Η αύξηση των Αλβανών μεταναστών σημαίνει ότι ορισμένοι καταστηματάρχες και καφετέριες στη Δουνκέρκη ανοίγουν τώρα την Κυριακή για να καλύψουν τους επιπλέον πελάτες.

Σε ένα καφέ με θέα στο σιδηροδρομικό σταθμό οι δημοσιογράφοι γνώρισαν τον «Χρυσό Λέοντα», ο οποίος κατάγεται από την Αυλώνα στα νότια της Αλβανίας.

Φορώντας σορτς, σαγιονάρες και μπλουζάκι Hugo Boss, είπε στους δημοσιογράφους -που υποδυόταν ένα νεαρό ζευγάρι που ήλπιζε να φτάσει στην Αγγλία- ότι μπορούσε να κανονίσει θέσεις σε ένα σκάφος για λιγότερο από 9.000 £ όταν βελτιωνόταν ο καιρός.

«Θα σε ενημερώσω. Θα στείλω μήνυμα την πρώτη στιγμή που θα το μάθω. Προσεύχομαι στον Θεό να το κάνει αυτό δυνατό. Ο καιρός είναι το πρόβλημα. Δεν είμαστε εγώ και οι άλλοι το πρόβλημα ».

Διαβάστε επίσης