ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Η βασίλισσα «ξήλωσε» τους βασιλικούς τίτλους από 4 εγγόνια της – Τα... μοντέλα και η 10χρονη

Δανία: Η βασίλισσα «ξήλωσε» τους βασιλικούς τίτλους από 4 εγγόνια της – Τα... μοντέλα και η 10χρονη
Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας.
Photo by Hannes Magerstaedt

Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα εγγόνια της – Πρόκειται ότι για τους πρίγκιπα Νικολάι, τον πρίγκιπα Φέλιξ, τον πρίγκιπα Ερρίκο και  πριγκίπισσα Αθηνά – Οι Δανοί γαλαζοαίματοι από το 2023 θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους του κόμη και κόμισσα του Monpezat

Σε μια κίνηση που θυμίζει την βρετανική βασιλική οικογένεια προχώρησε η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας η οποία – σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail - αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα από τα εγγόνια της.

Ο 82χρονη μονάρχης, αφαίρεσε τους τίτλους του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας καθώς και τους τίτλους «Υψηλότητάς του» από τους Νικολάι, 23 ετών, Φέλιξ, 20, Χένρικ, 13 και Αθηνά, 10 ετών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η βασίλισσα ελπίζει ότι η κίνησή της αυτή θα επιτρέψει στα εγγόνια της να «διαμορφώσουν τη ζωή τους χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα» που συνεπάγεται μια επίσημη σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Δανίας.

Το δημοσίευμα της Daily Mail.

Τα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, του δεύτερου γιου της, θα χάσουν τους βασιλικούς τίτλους όπως και ο πρίγκιπας Χάρι με τη Μέγκαν μετά το Megxit, ωστόσο στην περίπτωση αυτή τα αδέρφια, θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στη σειρά της διαδοχής.

Ο Νικολάι και ο Φέλιξ, που είναι και οι δύο μοντέλα, είναι γιοι του πρίγκιπα Ιωακείμ και της πρώτης του συζύγου, Αλεξάνδρας, κόμισσας του Φρέντερικσμποργκ. Η απόφαση της βασίλισσας δεν επηρεάζει τα τέσσερα παιδιά της διάδοχης πριγκίπισσας Μαίρη και του διαδόχου Φρέντερικ, ο οποίος είναι διάδοχος του θρόνου.

«Η Αυτή Μεγαλειότης αποφάσισε ότι με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι απόγονοι της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πρίγκιπα Ιωακείμ μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους τους ως κόμης και κόμισσα του Monpezat, αφού οι προηγούμενοι τίτλοι τους ως Πρίγκιπας και Πριγκίπισσας της Δανίας θα λήξει. Οι απόγονοι του πρίγκιπα Ιωακείμ θα πρέπει στο εξής να χαρακτηρίζονται Εξοχότητες. Η απόφαση της βασίλισσας συνάδει με παρόμοιες προσαρμογές που άλλοι βασιλικοί οίκοι έχουν εφαρμόσει με διαφορετικούς τρόπους τα τελευταία χρόνια.

Τα εγγόνια της βασίλισσας που έχασαν τους τίτλους τους.

Με την απόφασή της, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας. Και τα τέσσερα εγγόνια διατηρούν τις θέσεις τους στη σειρά της διαδοχής», αναφέρει ολόκληρη η δήλωση του παλατιού της Δανίας.