ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Μαργκρέτε: Ζητά συγνώμη από την οικογένειά της αλλά δεν παίρνει πίσω την απόφασή της

Βασίλισσα Μαργκρέτε: Ζητά συγνώμη από την οικογένειά της αλλά δεν παίρνει πίσω την απόφασή της
H Βασίλισσα Μαργκρέτε.
Photo by Rune Hellestad/Getty Images

Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας ζήτησε συγνώμη χθες το βράδυ από την οικογένειά της για τη «δύσκολη» απόφαση να τους αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους - αλλά επέμεινε ότι ήταν η σωστή επιλογή.

Μια βασιλική διαμάχη μέσα στο παλάτι της Δανίας εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες αφού η 82χρομνη βασίλισσα Μαργκρέτε, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αφαιρεί τους πριγκιπικούς τίτλους από τον Πρίγκιπα Νικολάι, 23 ετών, τον Πρίγκιπα Φέλιξ, 20, τον Πρίγκιπα Χένρικ, 13 και την Πριγκίπισσα Αθηνά, 10 ετών.

Το δημοσίευμα της Daily Mail.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν, ο πρίγκιπας Ιωακείμ παραδέχτηκε ότι η σχέση του με τον αδερφό του, διάδοχο του θρόνου είναι «περίπλοκη» - και ότι δεν είχε ενημερωθεί από τη μητέρα του, για την απόφασή της να αφαιρέσει τους τίτλους από τα παιδιά του.

Σε μια δήλωση της χθες το βράδυ, η μονάρχης παραδέχτηκε ότι είχε «υποτιμήσει» τον αντίκτυπο των πράξεών της, αλλά είπε ότι «το σκεφτόταν πολύ καιρό».

Η ανακοίνωση της Βασίλισσας.

Η δήλωση ανέφερε: «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην απόφασή μου σχετικά με τη μελλοντική χρήση τίτλων για τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ η οποία προφανώς με επηρεάζει.

Η απόφασή μου έχει ελήφθη εδώ και πολύ καιρό. Με τα 50 χρόνια μου στον θρόνο, είναι φυσικό να κοιτάω τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.

Είναι καθήκον μου και επιθυμία ως βασίλισσα να διασφαλίσω ότι η μοναρχία θα συνεχίσει να διαμορφώνεται σύμφωνα με την εποχή.

Μερικές φορές απαιτείται να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και πάντα θα είναι δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή.

Η βασιλικοί τίτλοι συνεπάγονται μια σειρά από υποχρεώσεις και καθήκοντα, τα οποία στο μέλλον θα είναι ευθύνη λιγότερων μελών της βασιλικής οικογένειας.

Αυτή την προσαρμογή, την βλέπω ως απαραίτητη διασφάλιση για το μέλλον της μοναρχίας.

Έχω πάρει την απόφασή μου ως βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά, αλλά υποτίμησα πόσο επηρεάζονται ο μικρότερος γιος μου και η οικογένειά του και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι τα παιδιά, και τα εγγόνια μου είναι η μεγάλη μου χαρά και υπερηφάνεια.

Ελπίζω τώρα ότι ως οικογένεια μπορούμε να βρούμε την ηρεμία και τον δρόμο μας».