ΚΟΣΜΟΣ

Tραγωδία στην Τανζανία: Ψαράς κινδύνεψε για να σώσει τους πιλότους

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Τανζανία μετά την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία
Στο πένθος έχει βυθιστεί η Τανζανία μετά την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία
ΑΡ

Τανζανία: Ο Mατζαλίβα Τζόνσον ήταν ένας από τους πολλούς ντόπιους ψαράδες που προσπάθησαν να σώσουν όσους επέβαιναν στο μοιραίο αεροπλάνο που συνετρίβη στη λίμνη Βικτώρια

Ένας ψαράς ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο του αεροπορικού δυστυχήματος της Κυριακής, στο οποίο σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι στη λίμνη Βικτώρια της Τανζανίας. Περιέγραψε πώς προσπάθησε να σώσει τους πιλότους που είχαν κολλήσει στο πιλοτήριο και πώς παραλίγο να χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να τους σώσει.

Μιλώντας από το κρεβάτι του νοσοκομείου στην πόλη Μπουκόμπα, ο Ματζαλίβα Τζόνσον είπε ότι πανικοβλήθηκε καθώς είδε το επιβατικό αεροπλάνο να πλησιάζει από λάθος κατεύθυνση, πριν βουτήξει στη λίμνη. Έσπευσε στο σημείο μαζί με τρεις συναδέλφους του ψαράδες και βοήθησε να ανοίξει η πίσω πόρτα σπάζοντας την με ένα κουπί, βοηθώντας τους επιβάτες που κάθονταν προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου να σωθούν.

O ντόπιος ψαράς

Ο Τζάκσον είπε ότι στη συνέχεια πήγε μπροστά και βούτηξε στο νερό. Ο ίδιος και ένας από τους πιλότους επικοινώνησαν, κάνοντας χειρονομίες μέσα από το παράθυρο του πιλοτηρίου. «Με οδήγησε να σπάσω το τζάμι. Βγήκα από το νερό και ρώτησα την ασφάλεια του αεροδρομίου, που είχε φτάσει, αν έχουν εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Μου έδωσαν ένα τσεκούρι, αλλά ένας εκπρόσωπος των αρχών με εμπόδισε να κατέβω και να σπάσω το τζάμι. Είπε ότι ήταν ήδη σε επικοινωνία με τους πιλότους και δεν υπήρχε διαρροή νερού στο πιλοτήριο

Πρόσθεσε ότι αφού τον σταμάτησαν «βούτηξε πίσω και αποχαιρέτησε τον πιλότο». Αλλά ο πιλότος έδειξε στη συνέχεια ότι περίμενε ακόμα να σωθεί. «Μου έδειξε την πόρτα έκτακτης ανάγκης του πιλοτηρίου. Κολύμπησα πίσω και πήρα ένα σχοινί και το έδεσα στην πόρτα και προσπαθήσαμε να το τραβήξουμε με άλλες βάρκες, αλλά το σχοινί έσπασε και με χτύπησε στο πρόσωπο και έχασα τις αισθήσεις μου. Το επόμενο πράγμα που ξέρω ότι είμαι εδώ στο νοσοκομείο», είπε ο Τζάκσον.

Και οι δύο πιλότοι συγκαταλέγονται στους 19 νεκρούς μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Precision Air, της μεγαλύτερης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας της Τανζανίας, κοντά στην όχθη της λίμνης. Από τα 43 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο υπήρχαν 24 επιζώντες, σύμφωνα με την Precision Air.

Η κηδεία των θυμάτων τελείται στο τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου στη Μπουκόμπα. Ο πρωθυπουργός της Τανζανίας Kassim Majaliwa είναι μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που έδωσαν το παρών στη λειτουργία. Νωρίτερα, είπε ότι θα διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής.

Το αεροπλάνο αναχώρησε από την εμπορική πρωτεύουσα Νταρ ες Σαλάμ την Κυριακή και έκανε προγραμματισμένη στάση στη Μουάνζα προτού συντριβεί περίπου στις 08:50 τοπική ώρα καθώς πλησίαζε το αεροδρόμιο της Μπουκόμπα. Το αεροδρόμιο είναι κλειστό μέχρι νεωτέρας.