ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο ζητά την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο ζητά την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ
AP

Κολομβία: Ο πρόεδρος Πέτρο είχε συνάντηση με εκπροσώπους του ιστότοπου WikiLeaks που ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ

Την υποστήριξη του στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στο Λονδίνο με την κατηγορία από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο.

Ο κολομβιανός πρόεδρος προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter υπογραμμίζοντας ότι «υποστηρίζει τον παγκόσμιο αγώνα για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ», δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντησή του με δύο εκπροσώπους του WikiLeaks.

«Θα ζητήσω από τον πρόεδρο Μπάιντεν, μαζί με άλλους προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, να μην ενοχοποιήσει έναν δημοσιογράφο απλώς επειδή είπε την αλήθεια», τόνισε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας.

Η Κολομβία, παραδοσιακά, αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική.

Μεταξύ των εκπροσώπων του ιστότοπου WikiLeaks που ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, οι οποίοι συνάντησαν τον Πέτρο στην Μπογοτά, ήταν και ο ισλανδός δημοσιογράφος Κριστίν Χράφνσον, αρχισυντάκτης του WikiLeaks.

Ο Χράφνσον, είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κολομβίας, «Ο Πέτρο κατανοεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης του Ασάνζ και τον κίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης».

Να σημειώσουμε πως τον Ιούλιο του 2022, ο πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε προσφέρει προστασία και άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, που διώκεται στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες το 2010,

Ο 51χρονος Αυστραλός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών εάν καταδικαστεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει το αμερικανικό αίτημα για την έκδοσή του, αλλά ο Ασάνζ έχει ασκήσει έφεση.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube