ΚΟΣΜΟΣ

Παγωμένο φεγγάρι: Μαγικές φωτογραφίες από την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου

Παγωμένο φεγγάρι: Μαγικές φωτογραφίες από την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου
Η πανσέληνος πίσω από τον Παρθενώνα.
Associated Press

Ξεπρόβαλε στον έναστρο ουρανό η πανσέληνος Δεκεμβρίου και τελευταία για το 2022.

Την εμφάνιση της έκανε η πανσέληνος του Δεκεμβρίου το βράδυ της Παρασκευής, γνωστή και ως «παγωμένο φεγγάρι». Η πανσέληνος θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη τα πρώτα λεπτά της και θα εντυπωσιάσει όσους την απολαύσουν.

Σύμφωνα με την αστρονομική ιστοσελίδα «Almanac», αυτό το μήνα η πανσέληνος θα έχει φωτεινότητα που θα αγγίξει το 100%, όμως θα μοιάζει μεγαλύτερη κατά τα πρώτα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17:05 ώρα Ελλάδας.

Γιατί ονομάστηκε «Παγωμένο Φεγγάρι»

Το φεγγάρι του Δεκέμβρη, όπως και αυτά όλων των υπόλοιπων μηνών του χρόνου, έχει πάρει το όνομά του από την παράδοση κυρίως των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής.

Το όνομα «Παγωμένο Φεγγάρι» αποδίδεται στη φυλή των Μόχοκ, οι οποίοι το ονόμασαν έτσι με έμπνευση από τη θερμοκρασία που, το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, πέφτει κατακόρυφα, ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο, σηματοδοτώντας, έτσι, την έλευση του χειμώνα. Τρεις ακόμα φυλές έχουν δώσει τις δικές τους ονομασίες στο φεγγάρι του Δεκεμβρίου: η φυλή Τσερόκι το αποκαλούσε «Φεγγάρι του Χιονιού», η φυλή των Κρι συνήθιζε να το λέει «Φεγγάρι του Παγετού» και η φυλή Ογκλάλα, «Φεγγάρι των Καμμένων Δέντρων».

Σχετικές ειδήσεις

Πανσέληνος Δεκεμβρίου: Απόψε το «Παγωμένο Φεγγάρι»