ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Φαραντί ζητά την απελευθέρωση της ηθοποιού Ταρανέ Αλιντουστί

Η Ιρανή ηθοποιός Αλιντουστί
Η Ιρανή ηθοποιός Αλιντουστί
ΑΡ

Γαλλία: Ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της ηθοποιού Ταρανέ Αλιντουστί που κρατείται στο Iράν

Όπως πολλές προσωπικότητες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το περασμένο σαββατοκύριακο, ο σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαρχαντί ζήτησε κι αυτός σήμερα την «απελευθέρωση» της Ιρανής ηθοποιού Ταρανέ Αλιντουστί, η οποία συνελήφθη το Σάββατο επειδή υποστήριξε το κύμα των διαδηλώσεων.

«Είμαι στο πλευρό της Ταρανέ και ζητώ την απελευθέρωσή της καθώς και εκείνην των συναδέλφων μου κινηματογραφιστών Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμαντ Ρασουλόφ, και όλων των άλλων λιγότερο γνωστών κρατούμενων το μοναδικό έγκλημα των οποίων είναι ότι θέλησαν μια καλύτερη ζωή», ανέφερε σήμερα ο Ασγκάρ Φαρχαντί στο Instagram.

Φυσιογνωμία του ιρανικού κινηματογράφου, η Ταρανέ Αλιντουστί, 38 ετών, συνελήφθη το Σάββατο για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης σε υποστήριξη των διαδηλώσεων καταγγέλλοντας κυρίως την εκτέλεση διαδηλωτών, ή στις οποίες φαίνεται να σηκώνει τη μαντίλα της.

«Αν το να δείχνεις μια τέτοια υποστήριξη είναι έγκλημα, τότε δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της χώρας είναι εγκληματίες», έγραψε επίσης ο Ιρανός κινηματογραφιστής ο οποίος έχει τιμηθεί δύο φορές με Όσκαρ, στην ταινία του οποίου «Ο εμποράκος» (Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2017) έπαιξε η ηθοποιός.

Η Ταρανέ Αλιντουστί είναι η πιο γνωστή προσωπικότητα που έχει συλληφθεί σε σχέση με το κίνημα αμφισβήτησης που συγκλονίζει το Ιράν εδώ και τρεις μήνες. Πολλές προσωπικότητες του ιρανικού κινηματογράφου έχουν επίσης παρενοχληθεί ή συλληφθεί από τις αρχές, πριν ακόμη από το παρόν κύμα αμφισβήτησης, όπως οι σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασουλόφ και ο Τζαφάρ Παναχί, που παραμένουν υπό κράτηση.

Το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν ξέσπασε μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε ύστερα από τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών. Από τότε, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες συνελήφθησαν και δύο 23χρονοι άνδρες απαγχονίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ